Ciasta bez pieczenia

  • sobota, 23 listopada 2013
    • Sernik na zimno z galaretką

      Pyszna, rozpływająca się w ustach pianka. Idealna na pochmurne jesienne popołudnie :))

      Składniki:

      1 lub 2 opakowania biszkoptów

      1 twaróg sernikowy (w wiaderku 1 kg)

      4 galaretki (użyłam brzoskwiniowej i cytrynowej)

      1 l wody

      Przygotowanie:

      Formę (użyłam 16x16cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód szczelnie poukładać biszkopty.

      Twaróg przełożyć do osobnej misy. 2 galaretki rozpuścić w 500 ml wody (zmieszałam brzoskwiniową oraz cytrynową). Odstawić do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć zmiksować ją z twarogiem. Masa powinna być jednolita. Wylać na biszkopty.Wstawić do lodówki.

      * Jeśli posiadacie za dużo biszkoptów można ponownie ułożyć kolejną warstwę na serniku.

      Gdy masa serowa stężeje przygotować kolejne 2 galaretki w 500 ml wody (lub więcej jeśli chcecie mieć wyższe ciacho). Odstawić do wystudzenia i schłodzić w lodówce.

      Polecam!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 23 listopada 2013 12:57
  • piątek, 22 listopada 2013
    • Rafaello bez pieczenia

      Pyszne, delikatne i szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakuje na drugi dzień :)

      Składniki:

      2.5 szklanki mleka

      3 żółtka

      2 łyżki mąki pszennej

      3 łyżki skrobi ziemniaczanej

      cukier waniliowy (1 opakowanie)

      3/4 szklanki cukru

      200 g masła

      200 g wiórków kokosowych

      ew. kieliszek rumu lub wódki

      ok. 80 sztuk herbatników (na każde przełożenie użyłam 20 sztuk)

      Przygotowanie:

      W rondlu podgrzewamy 2 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy. W miseczce mieszamy żółtka, oba rodzaje mąki i pół szklanki mleka. Do gotującego się mleka dodajemy zawartość miseczki  i gotujemy ciągle mieszając, aż otrzymamy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.
      Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i ucieramy mikserem na gładki krem. Dodajemy ostudzony budyń, miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i ew. alkohol.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwami: herbatniki - krem itp. Wierzch można dodatkowo obsypać płatkami migdałowymi.

      Przechowywać w lodówce.

      Oryginał przepisu pochodzi z kulinarnemiszmasz.blogspot.com

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rafaello bez pieczenia ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 22 listopada 2013 10:05
  • środa, 18 września 2013
    • 3 BIT

      Kto nie lubi batonika 3 Bit? Ciasto może nie odwzorowuje go idealnie,
      ale dla fanatyków słodkości jest idealne. Biszkopty można upiec samemu
      lub tak jak w moim przypadku wykorzystać herbatniki. Pychotka :)

      Składniki:

      ok. 60 sztuk herbatników

      Masa karmelowa:

      1 masy krówkowej

      masło

      Masa budyniowa:

      3 szklanki mleka

      1/2 lub maksymalnie 3/4 szklanki cukru

      5 łyżek mąki ziemniaczanej

      4 łyżki mąki pszennej

      4 jajka

      125 g masła

      Masa śmietankowa:

      500 ml kremówki

      2 śmietan-fixy

      Przygotowanie:

      1/3 część herbatników wyłożyć na papier do pieczenia (moja forma zmieściła 20 herbatników).

      Masę karmelową wyłożyć do garnuszka i lekko podgrzać (mozna dodać max.1/2 kostki masła i dokładnie zmiskować na gładką masę). Wylać na herbatniki.

      Kolejną część herbatników ułożyć na karmelu.

      2 szklanki mleka zagotować z cukrem. 1  szklankę mleka zmiksować z mąkami, jajkami i wylać do gotującego się mleka. Zagotować jak budyń. Masę można odstawić do wystygnięcia i zmiksować z masłem lub już w pierwszej fazie przygotowywania kremu zagotować go razem z cukrem i mlekiem. Wylać na herbatniki i ułozyć kolejne.

      Śmietanke ubić z fixami i wyłożyć na herbatniki.

      Posypać startą czekoladą. Przychowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „3 BIT”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 18 września 2013 21:02

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa