Zupy/kremy

  • niedziela, 05 stycznia 2014
    • Krem serowo-porowy z grzankami

      Mój ulubiony krem. Podaję ilość składników na wieeelki garnek tej zupy (wystarczyło na kolację dla 8 osób, dwa obiady dla 6 osób i jeszcze kilka porcji do zamrożenia :)).

      SKładniki na rosół:

      1 korpus

      1 kość ze schabu

      Ponadto:

      4 pory

      ok. 15 serków topionych

      Przygotowanie:

      Przygotować wywar z mięsa i zielonych części pora. W tym czasie pozostałe części pora pokroić w półplasterki. Wywar odcedzić i dodać do niego pokrojony por. Gotować, aż do miękkości, po czym odlać 1 litr zupy i w nim zmiksować ok. 10 serków. Dodać do zupy i zamieszać, gotować chwilkę i ocenić, czy dodać wiecej serków. Zmiksować blenderem.

      Krem jest najlepszy na drugi i trzeci dzień.

      Do kremu dodałam w sumie 16 serków, wydawało mi się, że jest ich za mało, jednak zupa z dnia na dzień jest bardziej gęsta. Po ugotowaniu dzielę ją na mniejsze garnki i wtedy miksuję blenderem. Przyprawiam ją ostatecznie przed samym podaniem. Najlepiej smakuje z domowymi grzankami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 stycznia 2014 11:03
  • środa, 13 listopada 2013
  • środa, 23 października 2013
    • Boeuf strogonow

      Uwielbiam takie zupy, do przygotowania potrzeba jedynie patelni i jednego garnka, a smak genialny :))

      Składniki na ok. 3-4 l zupy:

      500 g mięsa gulaszowego

      2 cebule

      2 papryki np. czerwona i zielona

      500 g pieczarek

      1-2 łyżki przecieru pomidorowego

      1 puszka pomidorów lub 2 pomidory

      tłuszcz do smażenia

      woda do podlewania lub kostka rosołowa

      Przygotowanie:

      Mięso umyć, pokroić w kostkę, opruszyć solą, pieprzem i mąką.

      Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej lub masło) dodać mięso i smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do garnka, podlać wodą i gotować.

      Na patelni lekko przesmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki. Przyprawić i dodać do garnka.

      Do zupy dodać pokrojone papryki i pomidory. Gotować, aż do miękkości mięsa i warzyw.

      Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawić. Można podawać w wersji na gęsto lub jako zupę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 12:35
    • Zupa z grzybów leśnych

      Zdjęcie może nie wygląda zachęcająco, ale za to jak smakuje :)

      Składniki:

      bulion ok. 2 l

      1 cebula

      pęczek pietruszki

      100 g ryżu

      grzyby leśne

      liść laurowy

      ziele angielskie

      Przygotowanie:

      Cebulę zeszklić na maśle, dodać do przygotowanego wcześniej wywaru, gotować. Pokrojone grzyby również lekko przesmażyć na tej samej patelni i dodać do zupy. Dodać 1 lub 2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie. Wsypać ryż i gotować, aż do miękkości ryżu. Należy pamiętać o częstym mieszaniu zupy.

      Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę (jeśli posiada się ją z wywaru).

      Przed podaniem przyprawić i dodać pokrojoną pietruszkę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 12:19
  • piątek, 20 września 2013
    • Krupnik

      Krupnik, czyli odrobina prostoty i tradycji w kuchni.
      Idealne miejsce do przypadkowo znalezionych dwóch grzybków :)
      Mniam :)


      Składniki na ok. 5 l zupy:

      bulion ok. 3 l (np. z kości, korpusu lub skrzydełek)

      2 marchewki

      1,5 cebuli

      2 łyżki masła

      kilka różyczek kalafiora

      korzeń selera

      por

      3 ziemniaki

      ok. 8-10 łyżek średniej kaszy

      2 szt. liścia laurowego

      3 ziarna ziela angielskiego

      2 grzyby leśne (można użyć również suszonych)

      Przygotowanie:

      Do przygotowanego wcześniej wywaru dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, starty seler, pokrojony w półplasterki por, rozdrobniony kalafior. Gotować.

      W tym czasie stopić masło i zezłocić na nim cebulkę pokrojoną w kostkę.

      Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy.

      * Jeśli jesteście w posiadaniu grzybów można je wcześniej pokroić w kosteczkę i gotować w osobnym garnku ok. 15 min w osolonej wodzie, po czym dodać je do zupy.

      Ok. 8-10 łyżek kaszy wsypać do szklanki, zalać wodą i odczekać ok. 5 min. Gdy napęcznieje nadmiar wody wylać, a kaszę stopniowo wlewać do zupy. Gotować do miękkości kaszy oraz warzyw, często mieszając (kasza może przywierać do garnka).

      Przyprawić do smaku.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 20 września 2013 14:12
  • wtorek, 03 września 2013
    • Kremowa zupa pomidorowa

      Sezon na pomidory z ogródka w pełni - nadmiar można wykorzystać między innymi w tej zupie-krem. Chociaż nigdy nie przepadałam za zupą pomidorową, to tym razem był to strzał w 10.

      Polecam!

      Składniki:

      ok. 2-3 l rosołu (ugotowałam rosół z korpusu, ewentualnie można wykorzystać kostki bulionowe)

      2 marchewki

      kawałek korzenia selera

      por

      7-8 pomidorów

      2 cebule

      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      śmietana 12 lub 18%

      natka pietruszki

      masło

      makaron lub ryż (w zależności od upodobań)

      Przygotowanie:

      Marchewkę, por, seler, mięso wykorzystać do przygotowania rosołu.

      Cebulę pokroić w piórka i lekko usmażyć na 1/4 lub 1/2 kostki masła (w zależności od potrzeb).

      Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pozbyć się korzenia i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli
      i dusić ok. 20 min.

      Przygotować rosół, po czym dodać do niego cebulę z pomidorami. Marchewkę pokroić
      w kostkę i również dodać do zupy. Do smaku można dodać przecier pomidorowy. Gotować,aż do rozgotowania się pomidorów (ok. 15-20 min).

      Zupę zmiksować blenderem na krem. Przyprawić.

      Podawać z makaronem lub ryżem (można ugotować wcześniej i dodać do gotowego kremu. Należy jednak razem zagotować i przyprawić).

      Przed podaniem posypać pietruszką oraz polać śmietaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 września 2013 12:33

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa