Przetwory

  • niedziela, 03 marca 2013
  • czwartek, 24 stycznia 2013
  • środa, 23 stycznia 2013
  • poniedziałek, 02 stycznia 2012
    • Dżem truskawkowy

      Składniki:

      1 kg owoców (tu: truskawek)

      0,5 kg cukru

      2 łyżki miodu

      1 łyżka soku z cytryny

      żel-fix

      Przygotowanie:

      Owoce umyć, osuszyć. Rozgnieść ręką w garnku lub mikserem (ja rozgniotłam ręką, żeby dżem miał duże kawałki owoców), dodać cukier i odstawić na 1 godzinę. Kiedy owoce puszczą sok zagotować je dodając sok z cytryny i miód. Na koniec dodać żel-fix i gotować jeszcze przez chwilę. Dodać do przygotowanych wcześniej słoików.

      Szczelnie zamknięte słoiki odwrócić do góry dnem na kilka godzin. Przykryć je ręcznikiem lub kocykiem.

      Zamiast cukru i żel-fix do konfitur można użyć cukru żelującego.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 stycznia 2012 12:58

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa