Ciasteczka

  • wtorek, 07 stycznia 2014
  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Mini drożdżówki z jabłkiem, cynamonem i kruszonką

      Zapach ciasta drożdżowego i cynamonu - chyba nie ma nic bardziej kuszącego :)

      Składniki na ok. 25 sztuk

      Zaczyn:

      1/4 kostki drożdży (2-3 g)

      1 płaska łyżka cukru

      1 łyżka mąki

      1/2 szklanki mleka

      Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, cukier oraz mąkę. Odstawić do wyrośnięcia.

      Pozostałe składniki:

      250 g mąki tortowej

      szczypta soli

      2 żółtka

      50 g stopionego masła

      80 g cukru

      Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz wyrośniety zaczyn. Wyrobić ciasto, tak aby było gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

      Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować część ciasta, podzielić na kwadraty. Nakładać łyżką prażone jabłka, posypać cynamonem. Układać na papierze do pieczenia. Można posypać kruszonką przygotowaną z 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła.

      Piec w temp. 170oC do zrumienienia (u mnie ok. 20 min.).

      Przed podaniem polać polewą przygotowaną z cukru pudru rozpuszczonego w gorącej wodzie.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:02
    • Ciasteczka cynamonowe

      Składniki:

      2 szklanki mąki

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 szklanki cukru

      115 g masła

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      1 jajko

      2 łyżeczki cynamonu

      Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na gładką masę. Uformować kulę i zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 min. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać ciasteczka i piec na papierze do pieczenia ok. 15 min. w temp. 175oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 15:36
  • wtorek, 10 września 2013
    • Ciasteczka czekoladowe z maltikeksami

      Idealne ciasteczka, nic dodać nic ująć :) Przepis pochodzi z mojewypieki.com, jednak lekko musiałam go zmodyfikować. Ciasteczka idealne do popołudniowej kawy lub wieczornego podjadania w towarzystwie gorącego kakao.
      Polecam! :)

      Składniki na ok. 45 ciasteczek:

      2 szklanki mąki pszennej lub tortowej

      115 g masła (użyłam pół na pół Kasię i masło)

      3/4 szklanki kakao

      1,5 szklanki drobnego cukru

      2/3 szklanki maślanki

      1 opakowanie cukru waniliowego

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki sody

      1 szklanka maltikeksów

      Przygotowanie:

      Masło stopić w garnku, gorące przelać do misy, dodać przesiane kakao i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać cukier, maślankę. Następnie wsypywać przesianą mąkę, ciagle miksując. Na koniec dodać ciasteczka i wymieszać.

      Ciasteczka najlepiej nakładać na formę (wyłożoną papierem do pieczenia) dwoma łyżkami. Piec w temp. 170oC ok. 10-12 min. Po wyciagnięciu z piekarnika poczekać, aż wystygną, dopiero później ściągnąć z papieru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 września 2013 12:04
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Drożdżowe ślimaczki z cynamonem i cukrem

      Składniki na zaczyn:

      1 szklanka letniego mleka

      1 łyżka mąki

      1 łyżka cukru

      5 dag drożdży

      Pozostałe składniki:

      500 g mąki

      80 g cukru

      100 g roztopionego masła

      szczypta soli

      Dodatkowo:

      cukier do posypywania (najlepiej brązowy)

      cynamon

      Przygotowanie:

      Mleko lekko podgrzać, dodać mąkę, cukier, pokruszone drożdże i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

      Masło stopić i wystudzić.

      Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, masło i wyrośnięty zaczyn. Starannie wyrobić ciasto, aby uzyskać gładką i sprężystą masę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

      Ciasto rozwałkować (ja rozwałkowam je na papierze do pieczenia - nie klei się i ułatwia zwijanie). Można do ułatwienia podzielić je wzdłuż na 2 częsci oraz w poprzek również na 2 części. Posypać cukrem i cynamonem. Zwijać w rulon, po czym kroić w 1,0-1,5 cm paski.

      Piec w temp. 180oC do zrumienienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 15:02
  • sobota, 22 czerwca 2013
    • Ciasteczka cytrynowe

       

      Skladniki:

      25 dag miękkiego masła

      skórka starta z dwóch cytryn

      10 dag cukru pudru

      1 jajko

      33,5 dag mąki ( 2 i 1/4 szklanki )

      1 łyżka zimnej wody

      Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm (mocno podsypując mąką) i wykrawać ciasteczka.

      Piec na papierze do pieczenia lub wysmarowanej tluszczem i podsypanej mąką blasze ok. 10 min. w temp. 185-190oC.

      Udekorować lukrem lub czekoladą.

      Przepis pochodzi z http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasteczka-cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 22 czerwca 2013 19:01

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa