Inne

  • wtorek, 07 stycznia 2014
    • Przekąski z ciasta francuskiego

      Pyszna przekąska, którą można modyfikować wg własnych upodobań. Polecam! :)

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego

      1 serek śmietankowy (typu Almette - uzyłam 1/2 serka Giorno z Tesco)

      2-3 łyzeczki chrzanu

      kilka pomidorków koktajlowych

      szynka/ łosoś (użyłam szynki parmeńskiej)

      kilka oliwek

      koperek do ozdoby

      Przygotowanie:

      Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Na srodku każdego z nich ułożyć połówkę pomidorka. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 180oC do zrumienienia (ok.15-20 min.).

      W tym czasie serek wymieszać z chrzanem. Na upieczone ciasto nałożyć 1 łyzeczkę sosu i pozostałe składniki.

      Smacznego!:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 stycznia 2014 11:38
  • niedziela, 05 stycznia 2014
    • Pasta z makreli

      Smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam! Samo zdrowie :)

      Składniki:

      1 makrela wędzona

      1 ogórek konserwowy

      2 jajka

      1/2 cebuli

      1 łyzeczka musztardy

      1 łyżeczka majonezu

      Przygotowanie:

      Makrelę obrać i podzielić na mniejsze części. Jajka ugotować na twardo, razem z pozostałymi składnikami pokroić w drobną kostkę i wymieszać z musztardą i majonezem. Przyprawić ew.pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 stycznia 2014 10:49
  • środa, 20 listopada 2013
    • Placki ziemniaczane z piekarnika

      Alternatywa dla osób nielubiących zapachu oleju w domu, poza tym wersja light, jednak bardziej czasochłonna, ale warto spróbować :)

      Składniki:

      dowolna ilość ziemniaków

      cebula

      jajko

      mąka ziemniaczana oraz pszenna (np. po 1 łyżce do zagęszczenia)

      sól

      pieprz

      Przygotowanie:

      Ziemniaki i cebulę drobno zetrzeć, dodać jajko, mąki, przyprawić i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200oC. Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Łyżką nałożyć placki i wstawić do piekarnika (piekłam z termoobiegiem z górną grzałką ok. 25 min.). Gdy wierzch będzie wypieczony, odwrócić placki na drugą stronę. Przed podaniem posypać startym serem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 20 listopada 2013 14:41
  • poniedziałek, 09 września 2013
    • Kotlety z kaszy jęczmiennej

      Kolejny przepis z serii: szybko, tanio i pysznie :) Polecam!

      Składniki na ok. 10 sztuk:

      1 opakowanie (100g) kaszy jęczmiennej perłowej

      1 jajko

      2-3 łyżki bułki tartej

      mała cebula lub 1/2 większej

      sól

      pieprz

      papryka ostra i słodka

      garść natki pietruszki

      masło / tłuszcz do smażenia

      Przygotowanie:

      Kaszę ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Wystudzić i wsypać do miski.

      Cebulę pokroić w kostkę i przypiec na złoty kolor na ok. 1/4 kostki masła.

      Wszystkie składniki: kaszę, jajko, cebulę, pokrojoną pietruszkę, bułke tartą wymieszać
      i przyprawić do smaku. Konsystencja masy musi się nadawać do formowania kotlecików. Kotlety formować najlepiej w dłoniach umytych pod zimną wodą, po czym obtaczać je w bułce tartej.

      Smażyć z obu stron na złoty kolor na oleju.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 września 2013 12:57
    • Ekspresowe bułki śniadaniowe

      Jeśli masz ochotę zrobić komuś niespodziankę na śniadanie, a masz mało czasu
      to te bułeczki są idealne. Całkowity czas poświęcony na ich zrobienie to: 10 min. przygotowania ciasta
      i formowanie bułek, 20-25 min. pieczenia.

      I ten cudowny zapach świeżego pieczywa w mieszkaniu... :)))


      Składniki na 9-10 bułek:

      500 g mąki

      1 płaska łyżeczka soli

      3/4 kostki drożdży (ok.7-8 dkg)

      1 płaska łyżka miodu

      300 ml letniej wody

      1 zółtko do posmarowania bułek

      Przygotowanie:

      Mąkę przesiać, dodać do niej miód, sól, wodę i pokruszone drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce opruszyć mąką i formować zgrabne bułeczki.

      Przed włożeniem ich do piekarnika można posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać ulubionymi dodatkami np. słonecznik, pestki dyni itp.

      Wstawić do zimnego piekarnika, który dopiero w tym momencie włączyć do temp. 200oC i piec ok. 20-25 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 września 2013 12:48
  • wtorek, 27 sierpnia 2013

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa