Dania mięsne

  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Pieczeń z szynki wieprzowej

      Lubię takie pieczenie: nie są pracochłonne, a można wykorzystać je jako danie obiadowe
      lub na zimno do chleba.

      Mięso umyć, osuszyć. Nakłuć ostrym nożem na całej długości. Natrzeć solą, pieprzem, dodałam również odrobinę przyprawy do grilla. Ułożyć na folii spożywczej i obsypać kilkoma liśćmi laurowymi, pokrojoną cebulą oraz 3 ząbkami czosnku. Zawinać i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

      Na drugi dzień oczyścić z cebuli, liści, czosnku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200-220oC 1 godzinę na każde 1 kg mięsa. Sprawdzając od czasu do czasu czy nie dolać wody. W czasie pieczenia polewać mięso wywarem. Przed pokrojeniem mięso powinno odpocząć po wyciągnięciu z piekarnika ok. 10 min. wtedy będzie soczyste.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:12
  • środa, 20 listopada 2013
  • czwartek, 03 października 2013
    • Mięso (gulaszowe lub polędwiczki) z sosem borowikowym

       

      Sezon grzybowy w pełni. Uzależnienie Męża od zbierania grzybów osiągnęło punkt kulminacyjny, więc nadchodzi seria przepisów "grzybowych". Poniżej jeden z nich:

      Składniki:

      500 g mięsa gulaszowego lub polędwiczek

      1 duża cebula

      borowiki

      przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek granulowany itp.

      1 szklanka wody (lub więcej)

      śmietanka do zagęszczenia

      masło do smażenia

      Przygotowanie:

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Lekko rozbić i posypać z każdej strony przyprawami.

      Oczyszczone borowiki pokroić w kostkę.

      W rondlu stopić 2-3 łyzki masła i usmażyć cebulę oraz mięso z każdej strony. Podlać wodą jeśli będzie taka potrzeba i gotować mięso, aż do miękkości. Po czym wyciągnąć je z wywaru i odłożyć.

      Do wywaru wrzucić przygotowane grzyby i gotować ok. 20 min. Przyprawić. Zmiksować blenderem (można dodać kilka łyżek śmietany) i znowu dodać do sosu mięso. Gotować jeszcze chwilę.

      Podawać np. z kluskami i surówką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 13:50
  • środa, 18 września 2013
  • piątek, 16 sierpnia 2013
    • Moussaka

       

      Danie pyszne, nie udało się jednak zrobić zdjęcia w "całej okazałości". Smacznego!:)

      Składniki:

      1 bakłażan (lub cukinia)

      kilka ziemniaków

      500 g mięsa mielonego

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 pomidory

      1 łyżeczka cukru

      1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego

      Sos beszamelowy

      Ulubione przyprawy: papryka ostra i słodka, pieprz ziołowy itp.

      Przygotowanie:

      Bakłażan pokroić w plastry i usmażyć na patelni, posypując z każdej strony solą i pieprzem.

      Następnie usmażyć na złoty kolor plasterki ziemniaków (również je posolić).

      Mieso usmazyć z cebulką pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone pomidorki, przecier. Chwilkę gotować, żeby nadmiar wody wyparował. Mocno przyprawić. Pod koniec dodać cukier.

      W naczyniu żaroodpornym układawać warstwami: ziemniaki, bakłażan, mięso, bakłażan, ziemniaki.

      Zalać sosem beszamelowym.

      Zapiekać w temp. 180-200oC ok. 30 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Moussaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 16 sierpnia 2013 12:53
  • środa, 24 lipca 2013
    • Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

      Zdjęcie nie wygląda zachęcająco, ale jest jedyne, które "jakoś" wygląda.

      Danie smaczne i szybkie w przygotowaniu.

      Składniki na 2-3 młode cukinie:

      500 g mięsa mielonego

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      1 łyżeczka przecieru pomidorowego

      1 puszka pomidorów bez skórki

      przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka itp.

      garść świeżej natki pietruszki

      Cebulkę lekko podsmażyć, dodać mięso i czosnek, koncentrat, pomidory. Dusić, aż do odparowania części wody. Na koniec dodać drobno pokrojoną pietruszkę.

      Cukinie umyć, podzielić wzdłuż na 2 części. Po wydrążeniu łyżką środków posypać solą i odstawić na ok. 30 min., aby puściła "soki". Po tym czasie usunąć ręcznikiem papierowym nadmiar wody i ponownie odrobinę posolić. Faszerować środki cukinii i zapiekać w temp. 180oC do miękkości cukinii (u mnie 30-35 min.). Przed podaniem posypać startym serem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 21:28

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa