Muffinki

  • sobota, 23 listopada 2013
  • czwartek, 16 maja 2013
    • Muffinki Chelsea - wi¶niowe z delikatnym kremem ¶mietankowym

       

      Jako¶ć zdjęć nie jest powalaj±ca, ale smak tych muffinek jest idealny.

      Niebieskie muffinki upieczone specjalnie na finałowy mecz mojej ulubionej drużyny piłkarskiej - Chelsea Londyn. Mogę nawet powiedzieć, że s± magiczne - mecz wygrany ;))

      Składniki suche:

      1,5 szklanki m±ki tortowej (odj±ć 2 łyżki)

      0,5 szklanki m±ki ziemniaczanej

      0,5 szklanki cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta sody oczyszczonej

      2 łyżki kakao

      Składniki mokre:

      1 szklanka mleka

      1/3 szklanki oliwy

      1 jajko

      Dodatkowo:

      dżem wi¶niowy

      Przygotowanie:

      M±ki przesiać i wymieszać ze sob± wszystkie suche składniki.

      W mleku wymieszać jajko i oliwę.

      Połaczyć ze sob± składniki suche i mokre, dodać 3 łyżki dżemu. Wymieszać ponownie i napełnić foremki do 2/3 wysoko¶ci.

      Piec w temp. 175oC ok. 25 min.

      Następnie przygotować krem:

      200 ml ¶mietany kremówki

      125 g serka mascarpone

      2 łyżki cukru pudru

      Przygotowanie:

      Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i zmiksować. W razie potrzeby dodać barwnik.

       

      ¬ródło: www.chelsealive.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 maja 2013 20:48
  • wtorek, 30 kwietnia 2013
  • czwartek, 14 lutego 2013
    • Kokosowe muffinki z kremem

      Składniki suche:

      2 szklanki m±ki tortowej

      1/2 szklanki drobnego cukru

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka sody

      szczypta soli

      1 szklanka wiórków kokosowych

      Składniki mokre:

      1 duże jajko

      1 szklanka mleka

      1/2 szklanki tłuszczu (użyłam oleju)

      Przygotowanie:

      M±kę przesiać i wymieszać ze wszystkimi składnikami suchymi. Jajko wymieszać dokładnie z mlekiem i olejem. Dodać do składników suchych i szybko ze sob± poł±czyć.

      Masę umie¶cić w silikonowych foremkach (je¶li w zwykłych to najpierw natłuscić foremki i obsypać je m±k± lub bułk± tart±). Piec ok. 25 min. w temp. 175oC.

      W tym czasie przygotować dekorację:

      200 ml ¶mietanki 30%

      1 ¶nieżka

      1 czekolada biała

      Czekoladę rozpu¶cić w rondlu. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać ¶nieżkę. Na koniec dodać rozpuszczon± czekoladę i zmiksować.

       

      Przepis bierze udział w konkursie Walentynkowym www.durszlak.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 lutego 2013 20:42
  • niedziela, 13 stycznia 2013
  • poniedziałek, 19 listopada 2012
    • Muffinki inaczej - z warzywami

      Składniki na ciasto suche:

      1 szklanka m±ki pszennej

      1 szklanka m±ki orkiszowej

      szczypta soli

      przyprawy: pieprz ziołowy, oregano, papryka ostra i słodka

      Składniki mokre:

      1 jajko

      1/2 szklanki mleka

      1/2 szklanki oliwy

      Dodatkowo:

      1/2 cebuli

      1 z±bek czosnku

      ulubiona kiełbaska lub szynka (u mnie kiełbasa krakowska)

      oliwki

      papryka czerwona

      ew. kukurydza

      Przygotowanie:

      Składniki mokre dodać do składników suchych i razem wymieszać. Dodać pokrojone warzywa. Szybko wymieszać i wypełnić foremki do muffinek. Piec ok. 20 min.

      Przed końcem pieczenia można dodać na wierzch kawałek sera. Najlepiej smakuj± jeszcze ciepłe z ketchupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2012 19:05

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa