Ciasta

  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Mini babka z białek

      Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Żałuję, że miałam tylko 2 białka i w zasadzie wyszła babka-nie-babka, może bardziej biszkopt białkowy ;)

      Składniki na małą keksówkę:

      2 białka

      szczypta soli

      65 g cukru

      60 ml oleju

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      75 g mąki tortowej

      tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy

      Przygotowanie:

      Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż do uzyskania gładkiej piany. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać i stopniowo dolewać oleju.

      Formę natłuścić i obsypać bułką tartą.

      Piec w temp. 175oC do suchego patyczka. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 15:45
  • środa, 23 października 2013
  • wtorek, 10 września 2013
    • Stefanka

      Słodki przekładaniec a'la miodownik. Polecam dodać dżem wiśniowy lub inną konfiturę dla urozmaicenia smaku. Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień, wtedy też lepiej się kroi. Smacznego!

      Przepis pochodzi z mojewypieki.com

      Składniki na ciasto:

      50 g mąki pszennej lub tortowej

      200 g margaryny lub masła (ja użyłam Kasi)

      2 jajka

      2 łyżki miodu

      1 łyżeczka sody

      Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 części i każdą z nich piec na papierze do pieczenia
      w temp. 170oC ok. 15 min.

      Składniki na przełożenie:

      1 litr mleka

      9-10 łyżek kaszy manny

      3/4 szklanki cukru

      1 cukier waniliowy

      200 g margaryny lub masła (użyłam masła)

      Mleko zagotować z masłem, cukrami. Odstawić i wsypać kaszę, szybko mieszając ponownie razem wszystko zagotować jak budyń. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Masę podzielić na 2 części i przełożyć nimi blaty ciasta.

      Do masy mozna dodać sok z 1 cytryny.

      Na wierzch przygotować polewę czekoladową.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 września 2013 11:34
  • sobota, 31 sierpnia 2013
    • Ciasto z budyniem i jabłkami

      Pyszne, delikatne, szybkie w przygotowaniu :)

      Przepis pochodzi z anulawkuchni.blogspot.com

      Składniki na ciasto:

      3,5 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      200 g margaryny

      2 żółtka jajka

      1 całe jajko

      3 łyżki gęstej śmietany

      3 łyżki oleju


      jabłka (6-7 średnich sztuk)

      Masa budyniowa:

      1 litr mleka

      2,5 op. budyniu waniliowego (+ 5 łyżek cukru, jeśli budyń jest bez cukru)

      cukier puder do posypania

      Przygotowanie:

      Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Drugą część schłodzić w lodówce.

      W tym czasie pokroić jabłka i ułożyć na cieście.

      Połowę mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Dodać do gotującego się mleka, mieszać aż do uzyskania konsystencji budyniu. Masę wylać na jabłka.

      Drugą część ciasta rozwałkować w miarę możliwości na wymiary formy do pieczenia i ułożyć na budyniu.

      Piec w temp.170- 175oC ok. 50-60 min.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 31 sierpnia 2013 12:31
  • piątek, 16 sierpnia 2013
  • wtorek, 28 maja 2013
    • Delikatne ciasto kakaowe z budyniowym kremem

       

      Ciacho rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje na nadchodzące święto dzieciaków :)

      Przepis pochodzi z martexsweetdreams.blox.pl

      Moja wersja jest lekko zmodyfikowana.

      Składniki na kruche ciasto:

      300 g mąki pszennej

      3 łyżki kakao (Nesquick, ja użyłam Schovit)

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      150 g masła

      2 jaja

      50 g cukru pudru

      Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temp. 180oC ok. 15 min.

      Użyłam formy o wym. 30x30 cm.

      Składniki na biały biszkopt:

      4 białka

      4 łyżki cukru

      4 łyzki mąki

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 łyżki oleju

      Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, na koniec przesianą mąkę z proszkiem. Piec w temp. 180oC ok. 15 min.

      Składniki na masę budyniową:

      4 szklanki mleka

      1 budyń śmietankowy

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

      4 łyżki kakao Schovit

      4 łyzki cukru pudru

      150 g masła

      Połowę mleka zagotować, w drugiej wymieszać budyń, kakao i mąkę. Wlać do gotującego się mleka i dalej postępować jak z gotowaniem budyniu. Odstawić do wystudzenia, po czym masło zmiksować z cukrem pudrem, dodając stopniowo do budyniu.

      Dekoracja:

      200 g białej czekolady

      50 g masła

      Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Od razu udekorować wierzch ciasta.

      Układać warstwami: ciasto kakaowe, 1/2 masy czekoladowej, jasny biszkopt, pozostała masa czekoladowa, ciasto kakaowe, polewa.

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Delikatne ciasto kakaowe z budyniowym kremem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 maja 2013 20:33

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa