Wpisy

  • wtorek, 10 września 2013
    • Stefanka

      Słodki przekładaniec a'la miodownik. Polecam dodać dżem wiśniowy lub inną konfiturę dla urozmaicenia smaku. Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień, wtedy też lepiej się kroi. Smacznego!

      Przepis pochodzi z mojewypieki.com

      Składniki na ciasto:

      50 g mąki pszennej lub tortowej

      200 g margaryny lub masła (ja użyłam Kasi)

      2 jajka

      2 łyżki miodu

      1 łyżeczka sody

      Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 części i każdą z nich piec na papierze do pieczenia
      w temp. 170oC ok. 15 min.

      Składniki na przełożenie:

      1 litr mleka

      9-10 łyżek kaszy manny

      3/4 szklanki cukru

      1 cukier waniliowy

      200 g margaryny lub masła (użyłam masła)

      Mleko zagotować z masłem, cukrami. Odstawić i wsypać kaszę, szybko mieszając ponownie razem wszystko zagotować jak budyń. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Masę podzielić na 2 części i przełożyć nimi blaty ciasta.

      Do masy mozna dodać sok z 1 cytryny.

      Na wierzch przygotować polewę czekoladową.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 września 2013 11:34
  • poniedziałek, 09 września 2013
    • Kotlety z kaszy jęczmiennej

      Kolejny przepis z serii: szybko, tanio i pysznie :) Polecam!

      Składniki na ok. 10 sztuk:

      1 opakowanie (100g) kaszy jęczmiennej perłowej

      1 jajko

      2-3 łyżki bułki tartej

      mała cebula lub 1/2 większej

      sól

      pieprz

      papryka ostra i słodka

      garść natki pietruszki

      masło / tłuszcz do smażenia

      Przygotowanie:

      Kaszę ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Wystudzić i wsypać do miski.

      Cebulę pokroić w kostkę i przypiec na złoty kolor na ok. 1/4 kostki masła.

      Wszystkie składniki: kaszę, jajko, cebulę, pokrojoną pietruszkę, bułke tartą wymieszać
      i przyprawić do smaku. Konsystencja masy musi się nadawać do formowania kotlecików. Kotlety formować najlepiej w dłoniach umytych pod zimną wodą, po czym obtaczać je w bułce tartej.

      Smażyć z obu stron na złoty kolor na oleju.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 września 2013 12:57
    • Ekspresowe bułki śniadaniowe

      Jeśli masz ochotę zrobić komuś niespodziankę na śniadanie, a masz mało czasu
      to te bułeczki są idealne. Całkowity czas poświęcony na ich zrobienie to: 10 min. przygotowania ciasta
      i formowanie bułek, 20-25 min. pieczenia.

      I ten cudowny zapach świeżego pieczywa w mieszkaniu... :)))


      Składniki na 9-10 bułek:

      500 g mąki

      1 płaska łyżeczka soli

      3/4 kostki drożdży (ok.7-8 dkg)

      1 płaska łyżka miodu

      300 ml letniej wody

      1 zółtko do posmarowania bułek

      Przygotowanie:

      Mąkę przesiać, dodać do niej miód, sól, wodę i pokruszone drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce opruszyć mąką i formować zgrabne bułeczki.

      Przed włożeniem ich do piekarnika można posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać ulubionymi dodatkami np. słonecznik, pestki dyni itp.

      Wstawić do zimnego piekarnika, który dopiero w tym momencie włączyć do temp. 200oC i piec ok. 20-25 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 września 2013 12:48
  • wtorek, 03 września 2013
    • Kremowa zupa pomidorowa

      Sezon na pomidory z ogródka w pełni - nadmiar można wykorzystać między innymi w tej zupie-krem. Chociaż nigdy nie przepadałam za zupą pomidorową, to tym razem był to strzał w 10.

      Polecam!

      Składniki:

      ok. 2-3 l rosołu (ugotowałam rosół z korpusu, ewentualnie można wykorzystać kostki bulionowe)

      2 marchewki

      kawałek korzenia selera

      por

      7-8 pomidorów

      2 cebule

      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      śmietana 12 lub 18%

      natka pietruszki

      masło

      makaron lub ryż (w zależności od upodobań)

      Przygotowanie:

      Marchewkę, por, seler, mięso wykorzystać do przygotowania rosołu.

      Cebulę pokroić w piórka i lekko usmażyć na 1/4 lub 1/2 kostki masła (w zależności od potrzeb).

      Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pozbyć się korzenia i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli
      i dusić ok. 20 min.

      Przygotować rosół, po czym dodać do niego cebulę z pomidorami. Marchewkę pokroić
      w kostkę i również dodać do zupy. Do smaku można dodać przecier pomidorowy. Gotować,aż do rozgotowania się pomidorów (ok. 15-20 min).

      Zupę zmiksować blenderem na krem. Przyprawić.

      Podawać z makaronem lub ryżem (można ugotować wcześniej i dodać do gotowego kremu. Należy jednak razem zagotować i przyprawić).

      Przed podaniem posypać pietruszką oraz polać śmietaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 września 2013 12:33
  • sobota, 31 sierpnia 2013
    • Ciasto z budyniem i jabłkami

      Pyszne, delikatne, szybkie w przygotowaniu :)

      Przepis pochodzi z anulawkuchni.blogspot.com

      Składniki na ciasto:

      3,5 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      200 g margaryny

      2 żółtka jajka

      1 całe jajko

      3 łyżki gęstej śmietany

      3 łyżki oleju


      jabłka (6-7 średnich sztuk)

      Masa budyniowa:

      1 litr mleka

      2,5 op. budyniu waniliowego (+ 5 łyżek cukru, jeśli budyń jest bez cukru)

      cukier puder do posypania

      Przygotowanie:

      Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Drugą część schłodzić w lodówce.

      W tym czasie pokroić jabłka i ułożyć na cieście.

      Połowę mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Dodać do gotującego się mleka, mieszać aż do uzyskania konsystencji budyniu. Masę wylać na jabłka.

      Drugą część ciasta rozwałkować w miarę możliwości na wymiary formy do pieczenia i ułożyć na budyniu.

      Piec w temp.170- 175oC ok. 50-60 min.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 31 sierpnia 2013 12:31
  • wtorek, 27 sierpnia 2013

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa