Wpisy

  • poniedziałek, 02 stycznia 2012
    • Faworki

       

      Składniki:

      Przygotowanie:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 stycznia 2012 12:24
    • Tort śmietankowo-czekoladowy

      Składniki:

       2 jasne biszkopty z 2 jajek

       1 ciemny biszkopt z 2 jajek

       500 ml śmietany kremówki

       kilka łyżek nutelli

       kawałki czekolady

       250 g serka mascarpone

       śmietan - fix

      Przygotowanie:

      400 g śmietany ubić z 1 łyżką cukru, dodać śmietan fix. Odłożyć 3/4 masy (ok. 250 g) śmietany i dodać do niej mascarpone.

      100 g śmietany połaczyć z nutellą i kawałkami czekolady.

      Pozostałą śmietanę pozostawić do dekoracji.

      Na jasny biszkopt wyłożyć masę z nutellą, przykryć ciemnym biszkoptem, nałożyć masę z mascarpone, przykryć drugim jasnym biszkoptem.

      Udekorować i podawać schłodzony.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 stycznia 2012 12:23
    • Rolada czekoladowa

       

      Składniki:

      6 jajek

      1,5 łyżki soku z cytryny

      szczypta soli

      1 i 1/3 szklanki cukru pudru

      7 płaskich łyżek kakao

      7 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej

      3/4szklanki mąki tortowej

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      250 g śmietany 30%

      śmietan-fix

      dżem (np. brzoskwiniowy, truskawkowy, wiśniowy)

      2 łyżki cukru pudru

      Przygotowanie:

      Białka ubić z dodatkiem 4 łyzek zimnej wody, sokiem z cytryny i solą. Dodać cukier puder, żółtka. Dodać przesiane mąki z kakao, proszkiem. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożona pergaminem. Piec w temp. 160oC ok. 20 min.

      Po upieczeniu, wyjąć z formy i zdjąć pergamin. Kładziemy na ściereczkę i jeszcze ciepłe rolujemy ze ścierką.

      Ubijamy kremówkę z cukrem, dodajemy zagęstnik.

      Ciasto lekko rozwijamy (delikatnie!), smarujemy dżemem, śmietanką. Kilka łyżek kremówki zostawić do dekoracji. Ponownie zwinąć. Dekorujemy. Roladę podawać schłodzoną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 stycznia 2012 12:11
    • Muffinki z kawałkami czekolady

       

      Składniki suche:

       2 szklanki mąki pszennej

       1 łyzeczka proszku do pieczenia

       niepelna szklanka cukru

       1 łyzeczka sody

      Składniki mokre:

       1 duże jajko

       1 szklanka mleka

       1/2 szklanki tłuszczu (stopionego masła lub oliwy)

      Dodatkowo:

       Tabliczka gorzkiej czekolady lub czekolady do zapiekania

      Przygotowanie:

       Czekoladę drobno pokroić. Mleko, tłuszcz i jajko razem roztrzepać. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi. Szybko wymieszać z czekoladą.

       Wypełnić foremki posypane mąką. Piec w temp. 170oC ok 20-25 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 stycznia 2012 12:04

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa