Wpisy

  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Mini babka z białek

      Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Żałuję, że miałam tylko 2 białka i w zasadzie wyszła babka-nie-babka, może bardziej biszkopt białkowy ;)

      Składniki na małą keksówkę:

      2 białka

      szczypta soli

      65 g cukru

      60 ml oleju

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      75 g mąki tortowej

      tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy

      Przygotowanie:

      Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż do uzyskania gładkiej piany. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać i stopniowo dolewać oleju.

      Formę natłuścić i obsypać bułką tartą.

      Piec w temp. 175oC do suchego patyczka. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 15:45
    • Ciasteczka cynamonowe

      Składniki:

      2 szklanki mąki

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 szklanki cukru

      115 g masła

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      1 jajko

      2 łyżeczki cynamonu

      Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na gładką masę. Uformować kulę i zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 min. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać ciasteczka i piec na papierze do pieczenia ok. 15 min. w temp. 175oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 15:36
  • sobota, 23 listopada 2013
  • piątek, 22 listopada 2013
    • Rafaello bez pieczenia

      Pyszne, delikatne i szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakuje na drugi dzień :)

      Składniki:

      2.5 szklanki mleka

      3 żółtka

      2 łyżki mąki pszennej

      3 łyżki skrobi ziemniaczanej

      cukier waniliowy (1 opakowanie)

      3/4 szklanki cukru

      200 g masła

      200 g wiórków kokosowych

      ew. kieliszek rumu lub wódki

      ok. 80 sztuk herbatników (na każde przełożenie użyłam 20 sztuk)

      Przygotowanie:

      W rondlu podgrzewamy 2 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy. W miseczce mieszamy żółtka, oba rodzaje mąki i pół szklanki mleka. Do gotującego się mleka dodajemy zawartość miseczki  i gotujemy ciągle mieszając, aż otrzymamy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.
      Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i ucieramy mikserem na gładki krem. Dodajemy ostudzony budyń, miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i ew. alkohol.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwami: herbatniki - krem itp. Wierzch można dodatkowo obsypać płatkami migdałowymi.

      Przechowywać w lodówce.

      Oryginał przepisu pochodzi z kulinarnemiszmasz.blogspot.com

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rafaello bez pieczenia ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 22 listopada 2013 10:05
  • środa, 20 listopada 2013

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa