Wpisy

  • środa, 23 października 2013
  • czwartek, 03 października 2013
    • Mięso (gulaszowe lub polędwiczki) z sosem borowikowym

       

      Sezon grzybowy w pełni. Uzależnienie Męża od zbierania grzybów osiągnęło punkt kulminacyjny, więc nadchodzi seria przepisów "grzybowych". Poniżej jeden z nich:

      Składniki:

      500 g mięsa gulaszowego lub polędwiczek

      1 duża cebula

      borowiki

      przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek granulowany itp.

      1 szklanka wody (lub więcej)

      śmietanka do zagęszczenia

      masło do smażenia

      Przygotowanie:

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Lekko rozbić i posypać z każdej strony przyprawami.

      Oczyszczone borowiki pokroić w kostkę.

      W rondlu stopić 2-3 łyzki masła i usmażyć cebulę oraz mięso z każdej strony. Podlać wodą jeśli będzie taka potrzeba i gotować mięso, aż do miękkości. Po czym wyciągnąć je z wywaru i odłożyć.

      Do wywaru wrzucić przygotowane grzyby i gotować ok. 20 min. Przyprawić. Zmiksować blenderem (można dodać kilka łyżek śmietany) i znowu dodać do sosu mięso. Gotować jeszcze chwilę.

      Podawać np. z kluskami i surówką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 13:50

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa