Wpisy

  • niedziela, 28 października 2012
  • niedziela, 07 października 2012
  • sobota, 06 października 2012
    • Placuszki cynamonowe

      Składniki:

      150 g mąki pszennej

      100 g mąki orkiszowej

      2 jajka

      3 jabłka

      cynamon

      1/2 szklanki mleka

      1/2 szklanki wody gazowanej

      Przygotowanie:

      Jajka roztrzepać w mleku i wodzie. Dodać do przesianej mąki. Dodać cynamon (ilość w zalezności od upodobania). Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka.

      Układać łyżką na patelni i piec na stopionym maśle i oliwie na złoty kolor z obu stron.

      Nie dodałam cukru, ponieważ jako dodatek posłużył domowy dżem truskawkowy i cukier puder.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 06 października 2012 16:28
    • Pierogi z mięsem

      Składniki:

      1 ugotowany ziemniak

      ok.2 szklanek ciepłej wody

      1 jajko

      400 g mąki pszennej

      sól

      Farsz:

      0,5 kg mięsa mielonego

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      1/3 szklanki bułki tartej

      przyprawy

      Sos:

      100 ml wody

      1/4 kostki masła

      koncentrat pomidorowy

      przyprawy

      Przygotowanie:

      Składniki na ciasto połączyć ze sobą, ziemniak przecisnąć przez praskę, stopniowo dodawać wodę. Zagnieść ciasto, aby miało konsystencję gładkiej i elastycznej masy. Stolnicę obsypać obficie mąką. Wałkować bardzo cienkie ciasto, Układać farsz i sklejać pierogi.

      Wrzucać do wrzątku i gotować ok. 10 min.

      Przepis na szybkie przygotowanie sosu:

      Wodę i masło zagotować, dodać 1-2 łyżki koncentratu. W zależności od upodobania można zagęścić dodając jeszcze masło. Przyprawić wegetą, pieprzem.

      Przepis otrzymałam od Babci Męża - sprawdzony i godny polecenia (przepis oczywiście:) ).

      Danie bardzo czasochłonne, ale smak domowych pierogów nie może się z niczym równać :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 06 października 2012 16:24
    • Muffinki jogurtowe

      Składniki suche:

      150 g mąki tortowej

      100 g mąki ziemniaczanej

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      0,5 łyżeczki sody

      szczypta soli

      90 g cukru

      kilka kropel aromatu śmietankowego (ja użyłam olejek waniliowy)

      Składniki mokre:

      1 jajko

      80 ml oleju

      200 g jogurtu naturalnego

      Przygotowanie:

      Mąki przesiąć i połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu połączyć jajko z olejem i roztrzepać. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać do suchych składników i szybko ze sobą połączyć.

      Piec w temp. 170oC do uzyskania złocistego koloru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 06 października 2012 16:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa