Wpisy

  • piątek, 20 września 2013
    • Krupnik

      Krupnik, czyli odrobina prostoty i tradycji w kuchni.
      Idealne miejsce do przypadkowo znalezionych dwóch grzybków :)
      Mniam :)


      Składniki na ok. 5 l zupy:

      bulion ok. 3 l (np. z kości, korpusu lub skrzydełek)

      2 marchewki

      1,5 cebuli

      2 łyżki masła

      kilka różyczek kalafiora

      korzeń selera

      por

      3 ziemniaki

      ok. 8-10 łyżek średniej kaszy

      2 szt. liścia laurowego

      3 ziarna ziela angielskiego

      2 grzyby leśne (można użyć również suszonych)

      Przygotowanie:

      Do przygotowanego wcześniej wywaru dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, starty seler, pokrojony w półplasterki por, rozdrobniony kalafior. Gotować.

      W tym czasie stopić masło i zezłocić na nim cebulkę pokrojoną w kostkę.

      Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy.

      * Jeśli jesteście w posiadaniu grzybów można je wcześniej pokroić w kosteczkę i gotować w osobnym garnku ok. 15 min w osolonej wodzie, po czym dodać je do zupy.

      Ok. 8-10 łyżek kaszy wsypać do szklanki, zalać wodą i odczekać ok. 5 min. Gdy napęcznieje nadmiar wody wylać, a kaszę stopniowo wlewać do zupy. Gotować do miękkości kaszy oraz warzyw, często mieszając (kasza może przywierać do garnka).

      Przyprawić do smaku.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 20 września 2013 14:12
  • czwartek, 19 września 2013
    • Racuchy drożdżowe z jabłkami

      Idealne racuchy: chrupiące, pulchne, smaczne. Polecam!

      Składniki:

      1 szklanka mleka

      2 łyżki cukru

      2 jajka

      300 g mąki tortowej

      1/3 kostki drożdży

      szczypta soli

      5 łyżek oleju rzepakowego

      2 jabłka

      Przygotowanie:

      Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

      Mąkę przesiać, dodać olej, jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka. Można odstawić do ponownego wyrośnięcia (ja tak zrobiłam i racuchy były idealne) lub od razu wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.

      Przed podaniem można polać przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 września 2013 13:42
  • środa, 18 września 2013
    • 3 BIT

      Kto nie lubi batonika 3 Bit? Ciasto może nie odwzorowuje go idealnie,
      ale dla fanatyków słodkości jest idealne. Biszkopty można upiec samemu
      lub tak jak w moim przypadku wykorzystać herbatniki. Pychotka :)

      Składniki:

      ok. 60 sztuk herbatników

      Masa karmelowa:

      1 masy krówkowej

      masło

      Masa budyniowa:

      3 szklanki mleka

      1/2 lub maksymalnie 3/4 szklanki cukru

      5 łyżek mąki ziemniaczanej

      4 łyżki mąki pszennej

      4 jajka

      125 g masła

      Masa śmietankowa:

      500 ml kremówki

      2 śmietan-fixy

      Przygotowanie:

      1/3 część herbatników wyłożyć na papier do pieczenia (moja forma zmieściła 20 herbatników).

      Masę karmelową wyłożyć do garnuszka i lekko podgrzać (mozna dodać max.1/2 kostki masła i dokładnie zmiskować na gładką masę). Wylać na herbatniki.

      Kolejną część herbatników ułożyć na karmelu.

      2 szklanki mleka zagotować z cukrem. 1  szklankę mleka zmiksować z mąkami, jajkami i wylać do gotującego się mleka. Zagotować jak budyń. Masę można odstawić do wystygnięcia i zmiksować z masłem lub już w pierwszej fazie przygotowywania kremu zagotować go razem z cukrem i mlekiem. Wylać na herbatniki i ułozyć kolejne.

      Śmietanke ubić z fixami i wyłożyć na herbatniki.

      Posypać startą czekoladą. Przychowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „3 BIT”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 18 września 2013 21:02
    • Pulpety mielone w sosie pomidorowo-musztardowym

       

      Pomysł na tradycyjne danie w nieco innej odsłonie i co najważniejsze nie jest zbyt czasochłonne.

      Kotlety mielone przygotować wg tradycyjnego sposobu, usmażyć je na tłuszczu. Przygotować sos:

      1-1,5 szklanki wody

      1/4 kostki masła

      2 łyżki mąki pszennej

      2 łyżeczki przecieru pomidorowego

      2 łyżeczki musztardy

      Wodę zagotować. Masło stopić, dodać mąkę i przygotować zasmażkę, która powoli wlewać do gotujacej się wody. Wymieszać i dodać przecier oraz musztardę. Doprawić do smaku.

      Kotlety mielone ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem.

      Zapiekać ok. 30 min. w temp. 200oC. Przed końcem zapiekania posypać startym serem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety mielone w sosie pomidorowo-musztardowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 18 września 2013 20:43
  • wtorek, 10 września 2013
    • Ciasteczka czekoladowe z maltikeksami

      Idealne ciasteczka, nic dodać nic ująć :) Przepis pochodzi z mojewypieki.com, jednak lekko musiałam go zmodyfikować. Ciasteczka idealne do popołudniowej kawy lub wieczornego podjadania w towarzystwie gorącego kakao.
      Polecam! :)

      Składniki na ok. 45 ciasteczek:

      2 szklanki mąki pszennej lub tortowej

      115 g masła (użyłam pół na pół Kasię i masło)

      3/4 szklanki kakao

      1,5 szklanki drobnego cukru

      2/3 szklanki maślanki

      1 opakowanie cukru waniliowego

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki sody

      1 szklanka maltikeksów

      Przygotowanie:

      Masło stopić w garnku, gorące przelać do misy, dodać przesiane kakao i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać cukier, maślankę. Następnie wsypywać przesianą mąkę, ciagle miksując. Na koniec dodać ciasteczka i wymieszać.

      Ciasteczka najlepiej nakładać na formę (wyłożoną papierem do pieczenia) dwoma łyżkami. Piec w temp. 170oC ok. 10-12 min. Po wyciagnięciu z piekarnika poczekać, aż wystygną, dopiero później ściągnąć z papieru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 września 2013 12:04
    • Stefanka

      Słodki przekładaniec a'la miodownik. Polecam dodać dżem wiśniowy lub inną konfiturę dla urozmaicenia smaku. Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień, wtedy też lepiej się kroi. Smacznego!

      Przepis pochodzi z mojewypieki.com

      Składniki na ciasto:

      50 g mąki pszennej lub tortowej

      200 g margaryny lub masła (ja użyłam Kasi)

      2 jajka

      2 łyżki miodu

      1 łyżeczka sody

      Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 części i każdą z nich piec na papierze do pieczenia
      w temp. 170oC ok. 15 min.

      Składniki na przełożenie:

      1 litr mleka

      9-10 łyżek kaszy manny

      3/4 szklanki cukru

      1 cukier waniliowy

      200 g margaryny lub masła (użyłam masła)

      Mleko zagotować z masłem, cukrami. Odstawić i wsypać kaszę, szybko mieszając ponownie razem wszystko zagotować jak budyń. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Masę podzielić na 2 części i przełożyć nimi blaty ciasta.

      Do masy mozna dodać sok z 1 cytryny.

      Na wierzch przygotować polewę czekoladową.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 września 2013 11:34

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa