Wpisy

  • poniedziałek, 03 września 2012
    • Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

      Składniki:

      250 g mąki pszennej

      150 g stopionego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 czubate łyżki kakao

      szczypta soli

      200 g cukru pudru

      3 jajka

      170 ml mleka

      100 g dobrej czekolady

      ok. 300 g śliwek

      Przygotowanie:

      Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao przesiać. Jajka roztrzepać z wystudzonym masłem. Dodać cukier. Połaczyć obie masy. Dodać mleko i wymieszać. Na koniec wsypać pokrojoną w kostkę czekoladę.

      Wyłożyć na blachę i na wierzch ułożyć śliwki (nie układać za gęsto, ja ułożyłam gęsto i ciasto było zbyt wilgotne).

      Na wierzch ułożyć ewentualnie kruszonkę (dodać 2-3 łyżki kakao).

      Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2012 19:11
    • Ciasto drożdżowe na maślance i mące orkiszowej

      Składniki na zaczyn:

      15 g drożdży

      3 łyżeczki mąki pszennej

      1 łyżeczka cukru

      1/3 szklanki mleka (ciepłego)

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki (ja zrobiłam 250 g orkiszowej i 250 g tortowej)

      3/4 szklanki ciepłej maślanki

      150 g roztopionego masła

      2 jajka

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      szczypta soli

      Przygotowanie:

      Mleko lekko podgrzać i dodać do niego pozostałe składniki na zaczyn. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

      W tym czasie przesiać mąkę i dodać do niej wszystkie składniki, na koniec wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

      Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Nakłuć widelcem i wyłożyć owoce (użyłam jabłek z cynamonem). Na wierzch ułożyć kruszonkę.

      Składniki na kruszonkę:

      10 dkg masła (miękkiego)

      10 dkg cukru

      20 dkg mąki

      Mąkę przesiać i wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Zlepić 3 kule i pokruszyć w dowolny sposób na ciasto.

      Piec w temp. 170oC do zrumienienia. Ciasto jest lekkie i długo zachowuje świeżość.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2012 19:03

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa