Wpisy

  • sobota, 31 sierpnia 2013
    • Ciasto z budyniem i jabłkami

      Pyszne, delikatne, szybkie w przygotowaniu :)

      Przepis pochodzi z anulawkuchni.blogspot.com

      Składniki na ciasto:

      3,5 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      200 g margaryny

      2 żółtka jajka

      1 całe jajko

      3 łyżki gęstej śmietany

      3 łyżki oleju


      jabłka (6-7 średnich sztuk)

      Masa budyniowa:

      1 litr mleka

      2,5 op. budyniu waniliowego (+ 5 łyżek cukru, jeśli budyń jest bez cukru)

      cukier puder do posypania

      Przygotowanie:

      Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Drugą część schłodzić w lodówce.

      W tym czasie pokroić jabłka i ułożyć na cieście.

      Połowę mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Dodać do gotującego się mleka, mieszać aż do uzyskania konsystencji budyniu. Masę wylać na jabłka.

      Drugą część ciasta rozwałkować w miarę możliwości na wymiary formy do pieczenia i ułożyć na budyniu.

      Piec w temp.170- 175oC ok. 50-60 min.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 31 sierpnia 2013 12:31
  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Cukiniowe kotlety

      Do przygotowania tych "kotletów" wystarczą pozostałości po przygotowanej panierce
      do tradycyjnych schabowych.

      Składniki:

      cukinia (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać)

      jajko, sól, pieprz

      bułka tarta

      Przygotowanie:

      Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Obtaczać kolejno w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej.

      Smażyć na złoty kolor z obu stron na oliwie/oleju.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Cukiniowe kotlety”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 18:29
    • Kotlety z cukinii z sosem czosnkowym

      Popisowe danie tego sezonu mojego Męża - pyszne!

      Składniki na 3 młode cukinie:

      3 jajka

      1 szklanka bułki tartej

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

      natka pietruszki

      Przygotowanie:

      Cukinie w całości umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najlepiej ułożyć je na sicie, posypać solą i odczekać ok. 15 min., aż puszczą nadmiar "soku". Po tym czasie w rękach wyciskać nadmiar soku i przekładać do osobnej misy.

      Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Formować zgrabne kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

      Podawać z sosem czosnkowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 14:13
    • Ryba zapiekana ze szpinakiem

      Pyszne, szybkie w przygotowaniu danie. Na pewno powróci na Nasz stół niejeden raz. Polecam!


      4 filety z mintaja lub innej ulubionej ryby

      2 opakowania mrożonego szpinaku

      1/4 kostki masła

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

      2 jajka do zagęszczenia lub śmietana

      starty ser do posypania

      Przygotowanie:

      Rybę posypać solą i pieprzem.

      Szpinak usmażyć na maśle, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać drobno pokrojony czosnek. Na koniec wbić w jajka i wymieszać jak jajecznicę lub zagęścić śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: szpinak i rybę.

      Piec w temp. 200-220oC ok. 30 min. (najlepiej sprawdzić czy ryba nie jest surowa). Na 5 min. przed końcem pieczenia posypać startym serem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 14:07
  • piątek, 16 sierpnia 2013
    • Jogurtowe ciasto z rabarbarem

      Delikatne, puszyste ciasto, do wypróbowania z innymi owocami :)

      Składniki:

      3 jajka

      1 szkl. jogurtu naturalnego

      3 szkl. mąki

      5 łodyg rabarbaru średniej długości

      1 i 3/4 szkl. cukru

      1/2 szkl. oleju

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      Przygotowanie:

      Jajka ubić z cukrami. Dodawać stopniowo olej i mąkę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru (można również wciskać w ciasto).

      Piec w temp. 170oC ok. 40-45 min. (do suchego patyczka).

      Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Przepis pochodzi z eksplozjasmaku.blox.pl

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowe ciasto z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 16 sierpnia 2013 13:27
    • Moussaka

       

      Danie pyszne, nie udało się jednak zrobić zdjęcia w "całej okazałości". Smacznego!:)

      Składniki:

      1 bakłażan (lub cukinia)

      kilka ziemniaków

      500 g mięsa mielonego

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 pomidory

      1 łyżeczka cukru

      1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego

      Sos beszamelowy

      Ulubione przyprawy: papryka ostra i słodka, pieprz ziołowy itp.

      Przygotowanie:

      Bakłażan pokroić w plastry i usmażyć na patelni, posypując z każdej strony solą i pieprzem.

      Następnie usmażyć na złoty kolor plasterki ziemniaków (również je posolić).

      Mieso usmazyć z cebulką pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone pomidorki, przecier. Chwilkę gotować, żeby nadmiar wody wyparował. Mocno przyprawić. Pod koniec dodać cukier.

      W naczyniu żaroodpornym układawać warstwami: ziemniaki, bakłażan, mięso, bakłażan, ziemniaki.

      Zalać sosem beszamelowym.

      Zapiekać w temp. 180-200oC ok. 30 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Moussaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 16 sierpnia 2013 12:53

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa