Wpisy

  • środa, 24 lipca 2013
    • Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

      Zdjęcie nie wygląda zachęcająco, ale jest jedyne, które "jakoś" wygląda.

      Danie smaczne i szybkie w przygotowaniu.

      Składniki na 2-3 młode cukinie:

      500 g mięsa mielonego

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      1 łyżeczka przecieru pomidorowego

      1 puszka pomidorów bez skórki

      przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka itp.

      garść świeżej natki pietruszki

      Cebulkę lekko podsmażyć, dodać mięso i czosnek, koncentrat, pomidory. Dusić, aż do odparowania części wody. Na koniec dodać drobno pokrojoną pietruszkę.

      Cukinie umyć, podzielić wzdłuż na 2 części. Po wydrążeniu łyżką środków posypać solą i odstawić na ok. 30 min., aby puściła "soki". Po tym czasie usunąć ręcznikiem papierowym nadmiar wody i ponownie odrobinę posolić. Faszerować środki cukinii i zapiekać w temp. 180oC do miękkości cukinii (u mnie 30-35 min.). Przed podaniem posypać startym serem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 21:28
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Drożdżowe ślimaczki z cynamonem i cukrem

      Składniki na zaczyn:

      1 szklanka letniego mleka

      1 łyżka mąki

      1 łyżka cukru

      5 dag drożdży

      Pozostałe składniki:

      500 g mąki

      80 g cukru

      100 g roztopionego masła

      szczypta soli

      Dodatkowo:

      cukier do posypywania (najlepiej brązowy)

      cynamon

      Przygotowanie:

      Mleko lekko podgrzać, dodać mąkę, cukier, pokruszone drożdże i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

      Masło stopić i wystudzić.

      Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, masło i wyrośnięty zaczyn. Starannie wyrobić ciasto, aby uzyskać gładką i sprężystą masę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

      Ciasto rozwałkować (ja rozwałkowam je na papierze do pieczenia - nie klei się i ułatwia zwijanie). Można do ułatwienia podzielić je wzdłuż na 2 częsci oraz w poprzek również na 2 części. Posypać cukrem i cynamonem. Zwijać w rulon, po czym kroić w 1,0-1,5 cm paski.

      Piec w temp. 180oC do zrumienienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 15:02
    • Krem pieczarkowy z grzankami

      Składniki na zupę:

      1 marchew

      ok. 5 cm pora

      1 duża cebula

      3-4 ziemniaki

      3-4 ząbki czosnku

      1/2 korzenia selera

      1 l - 1,3 l bulionu (użylam kostek rosołowych)

      700 g pieczarek

      Grzanki:

      kilka kromek chleba

      masło lub oliwa do smażenia

      czosnek granulowany

      papryka ostra

      Przygotowanie kremu:

      2 -3 łyżki masła stopić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce o grubych oczkach marchekę, seler, pokrojony w paski por. Lekko przesmażyć i dodać pokrojone kostkę ziemniaki oraz kapelusze z pieczarek pokrojone w półplasterki. Smażyć ok. 20 min. Po czym zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw (ja gotowałam ok. 20-30 min.).

      Po ugotowaniu zmiksować masę w blenderze i przyprawić.

      Przygotowanie grzanek:

      W czasie gotowania kremu chleb pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą na złoto-brązowy kolor.

      Krem posypać pietruszką i grzankami.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 14:47

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa