Wpisy

  • sobota, 22 czerwca 2013
    • Ciasteczka cytrynowe

       

      Skladniki:

      25 dag miękkiego masła

      skórka starta z dwóch cytryn

      10 dag cukru pudru

      1 jajko

      33,5 dag mąki ( 2 i 1/4 szklanki )

      1 łyżka zimnej wody

      Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm (mocno podsypując mąką) i wykrawać ciasteczka.

      Piec na papierze do pieczenia lub wysmarowanej tluszczem i podsypanej mąką blasze ok. 10 min. w temp. 185-190oC.

      Udekorować lukrem lub czekoladą.

      Przepis pochodzi z http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasteczka-cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      sobota, 22 czerwca 2013 19:01
  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • Pieczeń meksykańska

       

      Moje ulubione smaki, zdecydowanie będzie często na naszym stole :)

      Składniki:

      ok. 6-8 kotletów schabowych

      1 kg mielonego

      2 cebule

      2 jajka

      3 ząbki czosnku

      przyprawy: sól, pieprz, maggi, papryka słodka i ostra, papryka chili

      1 kg pieczarek

      Składniki na sos meksykański:

      1 puszka pomidorów bez skórki

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      1/2 czerwonej papryki

      ew. 1 szklanka wody do podlania

      Przygotowanie mięsa:

      Kotlety schabowe potłuc i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie.

      Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami. Mocno przyprawić. Ułożyć równo na schabie.

      Pieczarki obrać i kapelusze pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulką i ułożyć na mięsie mielonym.

      Przygotowanie sosu:

      Cebulę i czosnek zeszklić, dodać drobno pokrojoną paprykę oraz pomidory. Gotować do miękkości papryki, ewentualnie podlać wodą.Gdy sos będzie gotowy, przyprawić i zmiskować w blenderze. Wylać na przygotowaną pieczeń.

      Zapiekać w temp. 180oC ok. 1 godz.

      Pod koniec pieczenia można posypać startym serem. Pyszna od razu po upieczeniu, jednak nam bardziej smakowała na drugi dzień.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 19:08

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa