Wpisy

  • piątek, 31 maja 2013
    • Rolada szpinakowa z łososiem i chrzanem

      Zdjęcie nie wygląda zachęcająco, ale smakuje wyśmienicie! :)

      Składniki na ciasto:

      1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 500 g)

      4 żółtka

      2 łyżki mąki pszennej

      2-3 ząbki czosnku

      sól

      4 białka + szczypta soli

      Szpinak smażyć na maśle, dodać czosnek i pod koniec przyprawić solą. Odstawić do wystygnięcia. Dodać żółtka, mąkę i lekko zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do przygotowanej masy.

      Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 180oC ok. 15-20 min. (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu zwinąć ciepłe ciasto w roladę (razem z pergaminem).

      Składniki do przełożenia:

      2 opakowania wędzonego łososia w plastrach (użyłam ok. 300 g)

      2 serki topione śmietankowe

      2-3 łyżki chrzanu (w zależności od intensywności chrzanu, można dodać więcej).

      Serki zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto szpinakowe. Rozprowadzić równomiernie, po czym ułożyć łososia, wyrównać i ciasno zwijać w roladę. Owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.

      Najlepiej smakuje na drugi dzień.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 31 maja 2013 14:16
  • wtorek, 28 maja 2013
    • Delikatne ciasto kakaowe z budyniowym kremem

       

      Ciacho rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje na nadchodzące święto dzieciaków :)

      Przepis pochodzi z martexsweetdreams.blox.pl

      Moja wersja jest lekko zmodyfikowana.

      Składniki na kruche ciasto:

      300 g mąki pszennej

      3 łyżki kakao (Nesquick, ja użyłam Schovit)

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      150 g masła

      2 jaja

      50 g cukru pudru

      Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temp. 180oC ok. 15 min.

      Użyłam formy o wym. 30x30 cm.

      Składniki na biały biszkopt:

      4 białka

      4 łyżki cukru

      4 łyzki mąki

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 łyżki oleju

      Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, na koniec przesianą mąkę z proszkiem. Piec w temp. 180oC ok. 15 min.

      Składniki na masę budyniową:

      4 szklanki mleka

      1 budyń śmietankowy

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

      4 łyżki kakao Schovit

      4 łyzki cukru pudru

      150 g masła

      Połowę mleka zagotować, w drugiej wymieszać budyń, kakao i mąkę. Wlać do gotującego się mleka i dalej postępować jak z gotowaniem budyniu. Odstawić do wystudzenia, po czym masło zmiksować z cukrem pudrem, dodając stopniowo do budyniu.

      Dekoracja:

      200 g białej czekolady

      50 g masła

      Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Od razu udekorować wierzch ciasta.

      Układać warstwami: ciasto kakaowe, 1/2 masy czekoladowej, jasny biszkopt, pozostała masa czekoladowa, ciasto kakaowe, polewa.

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Delikatne ciasto kakaowe z budyniowym kremem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 maja 2013 20:33
  • czwartek, 23 maja 2013
    • Leczo

       

      Zdjęcie nie wygląda zachęcająco, ale potrawka tak szybko znikała,

      że lepszego nie zdążyłam zrobić.

      Składniki:

      2-3 kiełbasy podwawelskie

      10-20 dkg boczku wędzonego

      1-2 cebule

      1 papryka żółta

      1 papryka zielona

      2 papryki czerwone

      2 puszki pomidorów (lub 3-4 pomidory)

      1 litr bulionu (ew. 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 1 litrze wody)

      Przygotowanie:

      Cebulkę drobno pokroić i lekko podsmażyć, dodać do niej pokrojony boczek, pod koniec kiełbasę. Na dużym ogniu szybko smażyć mięso i przełożyć do garnka.

      Następnie również na dużym ogniu smażyć pokrojone papryki i dodać do kiełbasy i boczku. Zalać bulionem i gotować. W trakcie gotowania dodać pokrojone pomidory.

      Przyprawić solą, pieprzem, maggi, papryką słodką i ostrą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 maja 2013 18:01
  • wtorek, 21 maja 2013
  • czwartek, 16 maja 2013

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa