Wpisy

  • środa, 30 maja 2012
    • Miodownik z masą serową

      Składniki na ciasto:

      3 szklanki mąki tortowej

      1 szklanka cukru

      2 duże lub 3 małe jajka

      3-4 łyżki miodu

      5 dkg margaryny

      1 łyżeczka sody

      Składniki na masę serową:

      1 kg sera (użyłam sera w wiaderku)

      15 dkg margaryny lub masła

      2 jajka

      1 szklanka cukru pudru

      2 cukry waniliowe

      1 budyń waniliowy/śmietankowy

      Przygotowanie:

      Miód, cukier i margarynę rozpuścić w rondlu. Odstawić do wystygnięcia.

      Mąkę przesiać z sodą, wbić jajka, dodać wystudzony miód. Dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na mniej więcej 3 równe części i każdą z nich piec osobno w temp. 170oC ok. 15 min.

      W tym czasie stopić tłuszcz, dodać do niego ser, cukier, budyń, jajka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Po 10-15 min. odstawić do wystygnięcia.

      Masą wyłożyć każdy placek, dociskając lekko każdy z nich. Udekorować. Odstawić w chłodne miejsce.

      Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 30 maja 2012 21:52
    • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

       

      Składniki:

      500 g mięsa mielonego

      1 opakowanie makaronu rurki lub świderki

      1 kostka sera edamskiego

      1/2 ulubionej papryki

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      300 g pieczarek

      przyprawy (ulubione)

      sól, pieprz, wegeta

      Przygotowanie:

      Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i smażyć.

      Cebulę i czosnek zeszklić, dodać mięso mielone i smażyć. Przyprawić (im więcej przypraw tym lepsze).

      Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

      W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: 1/2 makaronu, ser, mięso, pieczarki, makaron, papryka, ser.

      Zapiekać, aż do uzyskania złocistego koloru sera (do 45 min.) w temp. 200-220oC.

      Dodatkowo na 15 minut przed podaniem można wymieszać:

      2 szklanki mleka z 1 lub 2 jajkami, przyprawić i zalać makaron.

      Zamiast mięsa można użyć konserwy turystycznej - szybkie i pyszne danie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 30 maja 2012 18:32
  • niedziela, 20 maja 2012
    • Bułki z parówkami i serem

       

      Składniki na zaczyn:

      5 dag drożdży

      1 łyżeczka cukru

      1 łyżeczka mąki pszennej

      1 szklanka mleka

      Pozostałe:

      500 g mąki pszennej

      5 dag margaryny

      1 szklanka letniej wody

      1 płaska łyżeczka soli

      parówki

      ser

      Przygotowanie:

      Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodać drożdże, mąkę i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      W tym czasie przesiać mąkę, dodać margarynę, wodę. Dodać wyrośnięty zaczyn. Dobrze wymieszać. Ciasto ma być elastyczne. Odstawić pod przykryciem na 15 min. do wyrośnięcia.

      Gdy ciasto podwoi swoją objętość posypać dłonie mąką i formować zgrabne bułeczki nadziewając je kawałkami parówek owiniętych w plasterki sera. Układać na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Piec do zrumienienia. Temp. 170oC ok. 15-20 min.

      Po wyjęciu z piekarnika posmarować bułki ciepłą wodą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki z parówkami i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 maja 2012 13:47
  • wtorek, 15 maja 2012
  • środa, 09 maja 2012
  • czwartek, 03 maja 2012
    • Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

      Składniki:

      1/2 kostki masła

      2/3 szklanki mleka 3,2%

      5 dag drożdży

      2/3 szklanki cukru pudru

      3 szklanki mąki tortowej

      szczypta soli

      5 żółtek

      1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

      jabłka, cynamon

      Kruszonka:

      1/2 kostki masła

      3/4 szklanki mąki krupczatki

      1/2 szklanki cukru pudru

      Przygotowanie:

       Mleko lekko podgrzać, dodać po 1 łyżce cukru i mąki, drożdże i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

      W tym czasie stopić masło. Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, żółtka, skórkę otartą z cytryny, wystudzone masło i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do smaku cukier i cynamon.

      Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki razem zagnieść.

      2/3 ciasta drożdżowego wyłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Nakłuć widelcem i wyłożyć masę jabłkową. Na wierch wyłożyć pozostałe ciasto. Ułożyć kruszonkę.

      Piec w temp.170oC ok. 35 min.

      Oryginał przepisu znajduje się w książce Bożeny Dykiel "Pyszne ciasta domowe".

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 maja 2012 11:33

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa