Wpisy

  • ¶roda, 25 kwietnia 2012
    • Muffinki z budyniem

       

      Składniki suche:

      1,5 szklanki m±ki tortowej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżka kakao

      szczypta soli

      1 szklanka cukru

      Składniki mokre:

      1 jajko

      1/2 szklanki mleka 3,2%

      1/2 szklanki oleju lub oliwy

      Nadzienie:

      1 budyń ¶mietankowy

      1,5 szklanki mleka.

      Przygotowanie:

      1 szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozpu¶cić budyń i dodać do gotuj±cego się mleka. Zagotować i odstawić.

      M±kę przesiać i dodać pozostałe suche składniki (oprócz kakao). Jajko, mleko i oliwę razem roztrzepać. Dodać do suchych składników i delikatnie wymieszać.

      2/3 ciasta wylać do foremek. Nałożyć po 1 łyżce budyniu. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wylać na budyń.

      Piec w temp. 170oC ok.25 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      ¶roda, 25 kwietnia 2012 18:23
  • niedziela, 22 kwietnia 2012
    • Ciasto z karmelem i kremem z karpatki

      Składniki na biszkopt:

      6 jajek

      1 szklanka cukru

      3/4 szklanki m±ki tortowej

      1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej

      1 łyżka kakao

      Krem:

      1 opakowanie kremu do karpatki

      400 ml masy karmelowej

      1 kostka masła

      Przygotowanie:

      Jajka dobrze ubić, w czasie ubijania dodawać cukier. M±kę przesiać i dodać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 masy wyłożyć na blasze, wyrównać. Do pozostałej masy przesiać kakao i wymieszać. Wylać wzorkiem na jasne ciasto.

      Piec w temp. 170oC do suchego patyczka. Po upieczeniu rzucić biszkopt na ziemię (uwaga na podłoże!) i włożyć do wył±czonego piekarnika na ok. 15 min.

      Krem z karpatki przygotować wg przepisu na opakowaniu.

      Masę karmelow± zmiksować z 1/2 kostki masła.

      Wystudzony biszkopt podzielić na 2 czę¶ci. Na spód wyłożyć krem z karpatki, na wierzch - karmel.

      Posypać startymi orzechami i gorzk± czekolad±.

      Ciasto jak dla mnie trochę za słodkie. Kolejnym razem na pewno dodam dżem wi¶niowy z wódk± przed kremem z karpatki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 kwietnia 2012 12:32
  • czwartek, 19 kwietnia 2012
    • Tortilla z kurczakiem w przyprawie do gyrosa

       

      Składniki:

      2 placki tortilli

      kilka li¶ci sałaty lodowej

      papryka czerwona, żółta

      pomidor

      ogórek zielony

      1 podwójna pier¶ z kurczaka

      przyprawa do gyrosa/kebaba

      Sos:

      3 łyżki majonezu

      3 łyżki jogurtu naturalnego

      1 łyżeczka musztardy

      1 łyżka pikantnego ketchupu

      1 z±bek czosnku

      Przygotowanie:

      Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Posypać obficie przypraw± do gyrosa i odstawić na chwilkę. Piec na rozgrzanym oleju.

      W tym czasie przygotować warzywa i sos (wszystkie składniki razem zmiksować). Placki podgrzać na suchej patelni z obu stron.

      Ułożyć na folii spożywczej: placek, sałatkę, mięso, warzywa, polać sosem. Zwin±ć w dowolny sposób.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2012 20:28
    • Goł±bki bez zawijania

       

      Składniki:

      500 g mięsa mielonego

      1 cebula

      2 jajka

      1 szklanka surowego ryżu

      1/2 szklanki kaszy mannej

      500 g startej białej kapusty

      Przyprawy: sól, pieprz, wegeta, maggi

      Sos:

      1 i 1/2 l bulionu (lub 2 kostki rosołowe w tej ilo¶ci wody)

      1 słoik koncentratu pomidorowego

      Przygotowanie:

      Cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa, wymieszać z jajkami i przyprawić. Dodać ryż i kaszę mann±. Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do pozostałych składników. Dokładnie wyrobić.

      Z masy formować pulpety i piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Zrumienione klopsiki układać w osobnym naczyniu.

      W tym czasie przygotować sos. 2 kostki rosołowe rozpu¶cić w 1 i 1/2 litra wody. Zagotować w dużym garnku. Dodać przecież i gotować jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszaj±c. Ułożyć wszystkie "goł±bki" w sosie i gotować do miękko¶ci (ok. 1 godz.). Najlepiej smakuj± na następny dzień.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2012 20:20
  • ¶roda, 11 kwietnia 2012
    • Sernik Babuni

       

      Składniki na ciasto:

      1 szklanka cukru

      1/2 kg m±ki tortowej

      1 miękka kostka margaryny (np. Kasia)

      2 łyżki kakao

      1 cukier waniliowy (ilo¶ć na 1/2 kg m±ki)

      1/2 opakowania proszku do pieczenia

      1 duże jajko

      1 żółtko

      Masa serowa:

      4 kostki sera tłustego

      3 jajka

      1 budyń waniliowy

      1 szklanka cukru

      1 łyżka m±ki ziemniaczanej

      Przygotowanie:

      M±kę przesiać, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnie¶ć. Uformować 4 kule i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

      W tym czasie zmielić ser (min. 2 razy), dodać pozostałe składniki i wymieszać, tak by powstała jednolita masa.

      Formę wysmarować tluszczem i posypać m±k±. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, dodać masę serow±. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Piec w temp. 170oC ok.45 min.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      ¶roda, 11 kwietnia 2012 21:18
  • poniedziałek, 09 kwietnia 2012
    • Muffinki z jabłkami

       

      Składniki suche:

      1/2 szklanki m±ki tortowej

      1 i 1/2 szklanki m±ki orkiszowej

      2/3 szklanki drobnego cukru

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka cynamonu

      Składniki mokre:

      1 duże lub 2 małe jajka

      1 szklanka mleka 3,2%

      1/2 szklanki oliwy

      Dodatkowo:

      1 duże jabłko

      Przygotowanie:

      Jabłko pokroić w drobn± kostkę. Składniki suche wymieszać. Składniki mokre razem roztrzepać i wsypać do nich pozostałe składniki. Na koniec dodać jabłka. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać bułk± tart±.

      Piec w temp. 170oC do 25 min.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2012 10:23

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa