Wpisy

  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Pieczeń z szynki wieprzowej

      Lubię takie pieczenie: nie są pracochłonne, a można wykorzystać je jako danie obiadowe
      lub na zimno do chleba.

      Mięso umyć, osuszyć. Nakłuć ostrym nożem na całej długości. Natrzeć solą, pieprzem, dodałam również odrobinę przyprawy do grilla. Ułożyć na folii spożywczej i obsypać kilkoma liśćmi laurowymi, pokrojoną cebulą oraz 3 ząbkami czosnku. Zawinać i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

      Na drugi dzień oczyścić z cebuli, liści, czosnku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200-220oC 1 godzinę na każde 1 kg mięsa. Sprawdzając od czasu do czasu czy nie dolać wody. W czasie pieczenia polewać mięso wywarem. Przed pokrojeniem mięso powinno odpocząć po wyciągnięciu z piekarnika ok. 10 min. wtedy będzie soczyste.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:12
    • Mini drożdżówki z jabłkiem, cynamonem i kruszonką

      Zapach ciasta drożdżowego i cynamonu - chyba nie ma nic bardziej kuszącego :)

      Składniki na ok. 25 sztuk

      Zaczyn:

      1/4 kostki drożdży (2-3 g)

      1 płaska łyżka cukru

      1 łyżka mąki

      1/2 szklanki mleka

      Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, cukier oraz mąkę. Odstawić do wyrośnięcia.

      Pozostałe składniki:

      250 g mąki tortowej

      szczypta soli

      2 żółtka

      50 g stopionego masła

      80 g cukru

      Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz wyrośniety zaczyn. Wyrobić ciasto, tak aby było gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

      Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować część ciasta, podzielić na kwadraty. Nakładać łyżką prażone jabłka, posypać cynamonem. Układać na papierze do pieczenia. Można posypać kruszonką przygotowaną z 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła.

      Piec w temp. 170oC do zrumienienia (u mnie ok. 20 min.).

      Przed podaniem polać polewą przygotowaną z cukru pudru rozpuszczonego w gorącej wodzie.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:02
    • Mini babka z białek

      Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Żałuję, że miałam tylko 2 białka i w zasadzie wyszła babka-nie-babka, może bardziej biszkopt białkowy ;)

      Składniki na małą keksówkę:

      2 białka

      szczypta soli

      65 g cukru

      60 ml oleju

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      75 g mąki tortowej

      tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy

      Przygotowanie:

      Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż do uzyskania gładkiej piany. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać i stopniowo dolewać oleju.

      Formę natłuścić i obsypać bułką tartą.

      Piec w temp. 175oC do suchego patyczka. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 15:45
    • Ciasteczka cynamonowe

      Składniki:

      2 szklanki mąki

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 szklanki cukru

      115 g masła

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      1 jajko

      2 łyżeczki cynamonu

      Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na gładką masę. Uformować kulę i zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 min. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać ciasteczka i piec na papierze do pieczenia ok. 15 min. w temp. 175oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 15:36

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa