Wpisy

  • poniedziałek, 19 listopada 2012
    • Muffinki inaczej - z warzywami

      Składniki na ciasto suche:

      1 szklanka mąki pszennej

      1 szklanka mąki orkiszowej

      szczypta soli

      przyprawy: pieprz ziołowy, oregano, papryka ostra i słodka

      Składniki mokre:

      1 jajko

      1/2 szklanki mleka

      1/2 szklanki oliwy

      Dodatkowo:

      1/2 cebuli

      1 ząbek czosnku

      ulubiona kiełbaska lub szynka (u mnie kiełbasa krakowska)

      oliwki

      papryka czerwona

      ew. kukurydza

      Przygotowanie:

      Składniki mokre dodać do składników suchych i razem wymieszać. Dodać pokrojone warzywa. Szybko wymieszać i wypełnić foremki do muffinek. Piec ok. 20 min.

      Przed końcem pieczenia można dodać na wierzch kawałek sera. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z ketchupem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2012 19:05
    • Warzywa z kurczakiem i ryżem

      Składniki:

      1 filet z kurczaka

      1/2 papryki czerwonej

      1/2 cebuli

      1 ząbek czosnku

      1/2 marchewki

      kawałek selera

      1/2 korzenia pietruszki

      3-4 cm pora

      przyprawy: sól, pieprz, wegeta, papryka słodka i ostra

      2 torebki ryżu brązowego

      Przygotowanie:

      Kurczaka pokroić w paski lub w średniej wielkości kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i odstawić. W tym czasie pokroić wszystkie warzywa. Na rozgrzanej oliwie przypiec mięso, po  czym dodać do niego warzywa i razem zagotować.

      Dodać 1,5 szklanki bulionu warzywnego i gotować do miękkości warzyw. Przyprawić.

      Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Podawać razem z przygotowanym sosem warzywnym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2012 08:32
  • piątek, 09 listopada 2012
    • Ciasto orzechowe z kremem budyniowym

      Składniki na ciasto:

      3 szklanki mąki pszennej/tortowej

      2/3 szklanki cukru

      125g Kasi

      2 jajka

      2 łyżki miodu

      1 łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżeczki cukru waniliowego

      Składniki na masę budyniową:

      3 szklanki mleka

      2 budynie śmietankowe bez cukru

      1 łyżka mąki pszennej

      4 łyżki cukru

      200 g masła

      Ponadto:

      1 dżem wiśniowy

      Warstwa orzechowa:

      250 g orzechów włoskich

      75 g Kasi

      4 łyżki cukru

      2 łyżki miodu

      Przygotowanie:

      Najpierw przygotować warstwę budyniową: W 1 szklance mleka dobrze wymieszać budynie z mąką. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Dodać budyń i gotować jakis czas do uzyskania konsystencji budyniu.

      Składniki na ciasto razem zagnieść i podzielić na 2 częsci. Jedną z nich upiec.

      Następnie przygotować warstwę orzechową: zagotować margarynę z miodem i cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodać orzechy i gotować 5 min. Tak przygotowaną masę wyłożyć na 2 części ciasta i razem upiec.

      Ciasto piec na papierze do pieczenia w temp. 180oC 10 min.

      Gdy masa budyniowa wystygnie, dodać do niej masło i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.

      Na pierwszy placek ułożć dżem wiśniowy, na niego budyń i przykryć drugim plackiem z orzechami.

      Ciasto najlpiej smakuje na drugi dzień.

      Przepis pochodzi z Kulinarnych Szaleństw Margarytki, której baardzo dziękuję za natchnienie!

      Jedyną jego wadą jest szybkie tempo znikania ze stołu:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 09 listopada 2012 20:52
    • Strucla drożdżowa z powidłami

      Składniki na zaczyn:

      1/2 szklanki mleka 3,2%

      2 łyżeczki cukru

      2 łyżeczki mąki pszennej

      4 dkg świeżych drożdży

      Składniki na ciasto:

      3 szklanki mąki pszennej

      3/4 szklanki cukru pudru

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      1/3 kostki masła

      2 łyżki oliwy

      szczypta soli

      3/4 szklanki mleka 3,2%

      3 żółtka

      Nadzienie:

      500 g powideł śliwkowych

      ew. dodatkowo rodzynki

      Przygotowanie:

      Mleko na zaczyn lekko podgrzać i dodać do niego pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

      W tym czasie stopić masło, makę przesiać, roztrzepać żółtka i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.

      Następnie podgrzać powidła.

      Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto drożdżowe rozprowadzić na wysokość 1 cm, rozsmarować na nim powidła i zawinąć w rulon. Podwinąć boki i można umieścić (ja tak zrobiłam) w formie na babkę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Piec w temp.160oC 45-50 min.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 09 listopada 2012 20:41
  • czwartek, 08 listopada 2012
    • Kotleciki makoronowe

      Przepis mojej Mamy, tzw. "przegląd lodówki":

      Podaję składniki, w zależności od ilości makaronu zmieni się ilość pozostałych:

      makaron np. Czarniecki

      cebula

      jajko

      czerstwa bułka

      szynka konserwowa lub inna ulubiona

      przyprawy: sól, pieprz, wegeta, maga

      Przygotowanie:

      Makaron ugotować w osolonej wodzie. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulkę, szynkę. Bułkę zamoczyć w wodzie, po czym lekko wycisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko zagnieść. Formować zgrabne kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Piec na maśle z obu stron na złoty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 listopada 2012 16:39
    • Kotlety z grzybów leśnych

      Sezon na grzyby juz się w zasadzie kończy, ale przy odrobinie szczęścia można znaleźć jeszcze grzyby. Jedyny problem (jak dla mnie) stanowi dla mnie ich ogromna ilość ;)

      Podaję tylko składniki, w zależności od ilości grzybów zmienia się ich proporcja.

      Składniki:

      grzyby leśne

      cebula

      jajko

      bułka tarta

      przyprawy: sól, pieprz, wegeta

      natka pietruszki

      Przygotowanie:

      Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Gotować ok.20 min. w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i pokrojone drobno grzyby. Masa musi być dość zwarta. Przyprawić do smaku i odstawić do lodówki na minimum 30 min.

      Formować zgrabne kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Piec na oleju na brązowy kolor.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 listopada 2012 16:29

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa