Wpisy

  • niedziela, 26 lutego 2012
    • Kruche pierożki z nadzieniem wiśniowym

       

      Składniki:

      6 szklanek mąki tortowej

      1 kostka świeżych drożdży (100 g)

      2 kostki masła

      4 jajka

      1 szklanka mleka

      4 czubate łyżki cukru pudru

      1 kubek marmolady wieloowocowej

      1/2 słoika dżemu wiśniowego

      tłuszcz do wysmarowania formy oraz mąka do podsypania stolnicy

      Przygotowanie:

      W letnim mleku rozpuścić drożdże 2 łyżeczki cukru pudru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      W tym czasie przesiać mąkę, dodać do niej jajka, miękkie masło, cukier puder. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto (ma być jednolite, lśniące i sprężyste). Podzielić na 2 części, każdą zawinąć w folię aluminiową i wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

      Marmoladę wymieszać z dżemem i trochę podgrzać.

      Formy natłuścić i obsypać mąką.

      Stolnicę oraz wałek obsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,3-0,5 cm. Podzielić na kwadraty. Na każdy nałożyć ok. 1 łyżeczki nadzienia. Dokładnie zlepić i piec w temp. 180oC ok. 10-15 min. (muszą być lekko zrumienione).

      Gdy wystygną udekorować lukrem.

      Pierożki są bardzo pracochłonne, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie. Jedyną ich wadą jest szybkie znikanie ze stołu :).

      Z podanej proporcji wyszło ok.100 sztuk.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lutego 2012 11:19
  • niedziela, 19 lutego 2012
    • Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą

       

      Składniki na 2 duże porcje:

      0,5 kg mielonego

      4 łyżki kukurydzy konserwowej

      1/2 puszki fasoli czerwonej

      1 cebula

      1 ogórek konserwowy

      3-4 ząbki czosnku

      1 pomidor

      1/2 czerwonej papryki

      1/4 kostki sera np. edamskiego

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka ostra, wegeta

      2 placki tortilli

      Przygotowanie:

      Cebulę i czosnek zeszklić, dodać mięso i smażyć. Przyprawić. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości papryki. Od czasu do czasu podlewając wodą. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć kilka minut. Dodać 2 łyżki koncentratu i dokładnie wymieszać.

      Piekarnik nagrzać do temp. 150oC. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Placki tortilli podgrzać na suchej patelni po ok. 1,5 min. z obu stron.

      Farsz układać na jednej z połówek placka. Posypać startym serem. Przykryć drugą częścią. Zapiekać ok. 10 minut (do stopienia sera).

      Podawać z sałatką np.:

      1/2 kapusty pekińskiej

      4 cm pora

      1 sos koperkowo - ziołowy

      Przygotowanie:

      Kapustę drobno pokroić, por pokroić w cienkie plasterki. Połączyć z sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 lutego 2012 12:33
    • Ciasto z kremem toffi

      Składniki na ciasto:

      50 dkg mąki tortowej

      1/2 szklanki cukru pudru

      15 dkg miodu

      1/2 kostki margaryny (tu:Kasi)

      2 jajka

      1 opakowanie cukru waniliowego (na 1/2 kg mąki)

      1 łyżeczka sody

      Przełożenie:

      1/2 l śmietany 36%

      1 łyżka cukru

      3-4 łyżeczki żelatyny

      Polewa:

      1 puszka masy karmelowej

      1 kostka masła

      Przygotowanie:

      Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200oC 15 minut.

      Kremówkę ubić z cukrem, użyć żelatyny lub fix do śmietany.

      Masę karmelową zmiksować z masłem na jednolitą masę.

      Układać warstwami: ciasto, kremówka, ciasto, krem toffi. Udekorować np. startymi orzechami.

      Ciasto podawać na drugi dzień.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 lutego 2012 11:59
    • Pączki

       

      Składniki:

      1/2 szklanki mleka

      1/2 łyżki cukru

      1 łyżka mąki

      1/4 kostki świeżych drożdży

      Oraz:

      1 szklanka mąki tortowej

      3 żółtka

      3 płaskie łyżki cukru pudru

      2 łyżki masła

      szczypta soli

      łyżeczka skórki otartej z cytryny

      2 łyżki spirytusu

      5 łyżek marmolady

      cukier puder do posypania

      1 kg smalcu do smażenia

      Przygotowanie:

      1 szklankę mleka lekko podgrzać. Dodać cukier, mąkę i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.

      W tym czasie stopić masło, roztrzepać żółtka z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać i dodać do niej sól, ciepłe (nie gorące) masło, żółtka. Wyrośnięty zaczyn i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednolitej masy.

      Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce.

      Marmoladę lekko podgrzać.

      Gdy ciasto podwoi objętość nabierać łyżką ciasto. Ręce najlepiej obtoczyć w mące. W rękach formować placek, nałożyć 1 łyżeczkę marmolady, formować pączek. Odstawić na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić tak pączki do wyrośnięcia.

      W tym czasie stopić smalec. Gdy pączki podwoją objętość smażymy z obu stron. Pączki układać na kilku warstwach papierowych serwetek. Po odsączeniu ułożyć na talerzu, posypać obficie cukrem pudrem i podawać.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 lutego 2012 11:48
  • czwartek, 16 lutego 2012
    • Torcik Walentynkowy

       

       

      Składniki:

      70 g gorzkiej czekolady

      100 g miękkiego masła

      5 jajek

      100 g mąki tortowej (odjąć 2 łyżki)

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyzki kakao

      szczypta soli

      100 g cukru

      Nadzienie:

      500 ml śmietany 30 %

      3 łyżeczki żelatyny

      1,5 - 2 łyżki cukru

      5 łyżek dżemu wiśniowego

      1,5 łyżki wódki

      Przygotowanie:

      Masło zmiskować z roztopioną ciepłą czekoladą do uzyskania gładkiej konstystencji. Wbijać żółtka, dodać cukier.

      Do przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

      Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Dodać je do masy i wymieszać.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 160oC ok. 25 minut. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia w wyłączonym i otwartym piekarniku.

      Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje zalać ją gorącą wodą i mieszać do całkowitego roztopienia. Nie wlewać gorącej do śmietany!

      W tym czasie ubijać śmietanę i dodawać cukier. Gdy kremówka będzie ubita wlać żelatynę i miksować jeszcze przez chwilkę.

      Biszkopt przekroić na 2 części. Dżem połączyć z wódką i wyłożyć na biszkopt. Dodać 3/5 śmietany, przykryć biszkoptem. Pozostałą kremówką udekorować torcik.

      Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Polecam upiec z połowy porcji jeszcze jeden biszkopt, torcik będzie wyższy i da lepszy efekt "dla oka".

      Podawać schłodzony.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik Walentynkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2012 18:30
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • Słonecznik

      Składniki na biszkopt:

      7 jajek

      3/4 szklanki + 3 łyżki mąki tortowej

      3/4 szklanki + 6 łyżek cukru

      1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      3 łyżki kakao

      Składniki na masę karmelową:

      500 g słonecznika

      1 kostka masła (lub więcej w zależności od gustu:)

      1/4 szklanki cukru

      1/4 kostki masła do smażenia

      Przygotowanie:

      Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

      Jajka ubić z dodatkiem cukru, dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 170oC ok. 30min. Gdy boki zaczną odchodzić od blachy wyjąć biszkopt z piekarnika. Rzucić blachę na podłogę z wysokości 1-1,5 m, po czym zostwić do wystudzenia w otwartym piekarniku.

      1/4 kostki masła rozpuścić z cukrem na patelni. Dodać słonecznik i smażyć 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200oC. Zrumieniony słonecznik wyłożyć na blachę i zapiekać ok. 10-15 minut (do uzyskania złocistego koloru słonecznika).

      Słonecznik odstawić do wystudzenia.

      Masę karmelową wyłożyć do miski, miksując dodawać w miarę uznania masło, aby uzyskać pożądany smak. Gdy masa będzie jednolita dodać pokruszony (np. wałkiem) słonecznik i razem wymieszać.

      Biszkopt podzielić na 2 części. Masę wyłożyć na spód, przykryć drugim biszkoptem.

      Przygotować polewę czekoladową z proporcji:

      10 dkg margaryny (np. Kasia)

      10 dkg cukru

      4 łyżki wody

      2 łyżki kakao

      Podane składniki zagotować w rondlu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Od razu polać wierzch ciasta, boki biszkoptu można pomalować pędzelkiem. Udekorować np. startymi orzechami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 10:14

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa