Wpisy

  • środa, 30 stycznia 2013
    • Ciap-kapusta i żeberka, które mnie zawiodły

      Składniki na ciap-kapustę:

      kapusta kiszona (400 g)

      ziemniaki

      300 g boczku

      smalec/masło

      Kapustę pokroić i ugotować na miękko z liściem laurowym i zielem angielskim. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Boczek drobno pokroić i usmażyć. Połączyć ziemniaki, kapustę, boczek, dodać smalec lub masło. Można jeszcze przyprawić solą i pieprzem.

      Składniki na zalewę dla 4 dużych kawałków żeberek (700 g). Zalewa jest słodko-ostra i jak dla mnie wyszła fatalnie. ALE O gustach się nie dyskutuje ;)

      - po 1/2 łyżeczce papryki ostrej. słodkiej, kminku, soli, pieprzu

      - 1 łyżeczka sosu sojowego

      - 2 łyżki oliwy

      - 1/2 szklanki piwa jasnego

      Składniki wymieszać i zalać żeberka, najlepiej zostawić na całą noc. Zapiekać w piekarniku w temp. 200oC ok.1,5 godziny. Na 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać, aż do uzyskania złocistego koloru.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2013 18:51
  • wtorek, 29 stycznia 2013
    • Cappuccino

      Oryginał przepisu pochodzi z mojewypieki.com

      Składniki na 2 biszkopty:

      5 jajek

      100 g gorzkiej czekolady

      50 g Kasi

      50 g masła

      1/5 łyżki kawy rozpuszczalnej

      150 g drobnego cukru

      125 g mąki tortowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Tłuszcz utrzeć na puszystą masę i dodać roztopioną i lekko schłodzoną czekoladę. Zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy. Dodać cukier, ciągle miksując. Dodawać po kolei żółtka miksując, na koniec ubite białka. Delikatnie wymieszać z pozostałą masą. Ciasto można podzielić na 2 części i upiec osobno lub upiec całość i przekroić biszkopt.

      Piec na papierze do pieczenia w temp. 170oC do suchego patyczka.

      Masa cappuccino:

      250 g mascarpone

      200 ml śmietany kremówki

      1 śmietan-fix

      60 g kawy cappuccino w proszku (ja kupiłam w LIDLu)

      3 łyżki cukru (czubate) - ilość zależy od Was ;)

      Mascarpone zmiksować z cappuccino, dodać ubitą kremówkę z cukrem i śmietan-fixem. Miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.

      Dekoracja:

      200 ml śmietany kremówki

      1 śmietan-fix

      1 łyżka cukru

      odrobina cappuccino do posypania

      Wsytudzone biszkopty przełożyć kremem, na wierch wyłożyć ubitą kremówkę i udekorować. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto jest cudowne! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 stycznia 2013 21:49
  • czwartek, 24 stycznia 2013
    • Pani Walewska - pyszny przekładaniec

      Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki tortowej

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szklanki cukru pudru

      200 g margaryny/masła

      6 zółtek

      Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części.

      Składniki na bezę:

      6 białek

      szczypta soli

      1,5 szklanku cukru lub cukru pudru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Białka ubić i wylać na przygotowane ciasto. Jeśli nie ma możliwości pieczenia w 2 jednakowych formach to 3 białka (oraz 2 dodatkowe z masy budyniowej) ubić przed pieczeniem drugiej części. Formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok.40 min. w temp. 170-175oC.

      Dodatkowo na przełożenie:

      1 słoik dżemu pożeczkowego

      garść płatków migdałowych lub orzechów do posypania jednej części bezy.

      Składniki na masę budyniową:

      2 szklanki mleka 3,2%

      3 łyżki mąki tortowej

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      2 żółtka

      3 łyżki cukru

      1/2 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

      200 g masła

      Jedną szklankę mleka podgrzać, drugą zmiksować z mąkami, żółtkami, cukrem i dodać do gotujacego się mleka. Zagotować i mieszać, aż do uzyskania konsystencji budyniu.

      Wystudzone placki przełożyć kolejno dżemem, masą budyniową. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Przechowywać w chłodnym miejscu.

      PYCHOTKA !!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 stycznia 2013 18:13
    • Cukinia w pikantnej zalewie

      Składniki na 4 kg cukinii:

      2 litry wody

      2-3 szklanki octu

      2 łyżki soli

      1 szklanka cukru

      korzeń chrzanu

      ziarna ziela angielskiego

      ziarna pieprzu czarnego

      po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej

      czosnek

      koperek

      Wydrążyć srodki z cukinii i pokroić ją w paski. Do każdego słoika ciasno ułożyć cukinię oraz chrzan, ziele angielskie, pieprz, czosnek, koper.

      Wodę zagotować z ocetem, solą, cukrem i paprykami. Zalać cukinie. Pasteryzować ok. 20 min. Słoiki odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Cukinia w pikantnej zalewie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 stycznia 2013 16:49
  • środa, 23 stycznia 2013
  • niedziela, 20 stycznia 2013

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa