Wpisy

  • niedziela, 29 stycznia 2012
    • Sernik

      Składniki:

      250 g twarogu do sernika

      600 g tłustego twarogu (3 kostki)

      5 jajek

      150g cukru pudru

      1 opakowanie cukru waniliowego

      250 ml mleka 3,2%

      Przygotowanie:

      Ser tłusty zmielić, dodać twaróg, żółtka, cukry, mleko. Wszystko zmiksować na najwyższych obrotach ok.4 min.

      Do białek dodać szczyptę soli i 2,5 łyżki cukru pudru. Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

      Masę wylać do natłuszczonej formy wysypanej mąką. Piec 60 min. w temp. 170oC.

      Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na ok. 10 minut do wystudzenia.

      Proporcja na tortownicę o średnicy 26 cm.

      Przygotować polewę z 6 łyżek cukru pudru i 1 łyżki gorącej wody. Posypać wiórkami kokosowymi.

      Oryginał przepisu znajduje się na opakowaniu Sernix'a Dr. Oetkera.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 stycznia 2012 15:37
  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Placek po węgiersku

       

      Składniki na placki:

      1kg ziemniaków

      sól

      1 cebula

      pieprz

      1 jajko

      2-3 łyżki mąki pszennej

      Składniki na nadzienie:

      500 g mięsa gulaszowego

      1 czerwona papryka

      liść laurowy

      1 łyżka musztardy

      1 cebula

      przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz, wegeta

      3-4 łyżki mąki

      1/4 kostki sera

      Przygotowanie:

      Ziemniaki obrać, umyć. Zetrzeć na tarce razem z cebulą. Przyprawić do smaku.

      Mięso umyć, pokroić na kawałki. Na patelni podgrzać wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucić mięso i gotować. W tym czasie pokroić w cienkie plasterki paprykę i w drobną kostkę cebulę. Dodać do mięsa. Gotować razem do miękkości mięsa. Podczas gotowania dodać liść laurowy. Na koniec przyprawić, dodać musztardę, wymieszać. Dodać mąkę (dodawać stopniowo, aby uzyskać pożądaną konsystencję). Gotować jeszcze przez chwilę.

      Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Farsz układać na jednej z połówek. Posypać serem. Przykryć drugą częścią. Udekorować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 16:28
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Muffinki z twarogiem

      Składniki suche:

      250 mąki tortowej lub pszennej

      2 czubate łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      1/2 szklanki cukru

      Składniki mokre:

      1 szklanka mleka

      1/2 szklanki oleju (lub stopionego masła)

      1 całe jajko

      1 białko

      Nadzienie:

      200 g twarogu do sernika

      1 żółtko

      1/4 szklanki cukru

      Przygotowanie:

      Składniki suche przesiać, dodać cukier. Roztrzepane składniki mokre i dodać do suchych. Ser połączyć z białkiem, cukrem i dokładnie wymieszać. Układać w natłuszczonej formie na przemian: 1 łyżka ciasta ciemnego, 1 łyżka masy serowej i 1 łyżka ciemnej masy.

      Piec 25 min. w temp. 175oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 12:16
    • Krokiety z mięsem

       

      Składniki na ciasto:

      2 jaja

      szczypta soli

      330 g mąki

      300 ml mleka

      300 ml wody

      Nadzienie:

      500 g mięsa mielonego

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 łyżki bułki tartej

      1 jajko

      przyprawy: sol, pieprz, wegeta, zioła: oregano, tymianek, pieprz ziołowy

      0,5 kostki sera edamskiego

      Panierka:

      2 jajka

      sól, pieprz, wegeta

      bułka tarta

      Przygotowanie:

      Upiec naleśniki, zostawić do wystygnięcia.

      Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zetrzeć. Dodać wszystkie pozostałe składniki do mielonego, przyprawić i wymieszać.

      Nadzienie układać na środku naleśnika, mięso posypać startym serem. Zawinąć wg uznania, np. w prostokąty.

      Zwinięte krokiety obtaczać po kolei w jajkach roztrzepanymi z przyprawami oraz bardzo dokładnie w bułce tartej.

      Piec na rozgrzanym oleju.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 12:09
  • niedziela, 08 stycznia 2012
    • Sernik a'la Tiramisu

       

      Składniki na kruchy spód:

       200 g mąki tortowej

       250 g miękkiego masła

       30 g cukru pudru

       5 łyżek cukru

       4 łyżki kakao

       2 jajka

       2 szczypty soli

      Składniki na sernik:

       1 kg twarogu do sernika

       500 g mascarpone

       2 łyżki mąki ziemniaczanej

       4 duże jajka

       1,5 szklanki cukru

       1 łyżeczka cukru waniliowego

       2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

       4 łyżki wódki (lub rumu)

      Dekoracja:

       500 ml śmietany kremówki

       2 śmietan-fixy

       4 - 5 łyżek cukru

      Przygotowanie:

      Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki. Kawę wymieszać z alkoholem i odstawić.

      W tym czasie twaróg zmiksować z mascarpone, dodawać cukier, mąkę, jajka. Na koniec wlać rozpuszczoną kawę i miksować przez chwilkę.

      Wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę wyłożyć schłodzonym ciastem. Brzegi formy również wylepić ciastem. Masę serową wylać na ciasto i piec ok. 70 min. w temp. 170-180oC.

      Gdy ciasto wystygnie, ubić kremówkę i wyłożyć na serniku. Udekorować startą gorzką czekoladą. Podawać schłodzone.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 stycznia 2012 12:33
  • środa, 04 stycznia 2012
    • Calzone

                                

      Składniki na 2 duże porcje:

      30 dkg mąki pszennej

      pół kostki drożdży

      2 łyżki masła

      1 łyżeczka cukru

      1 szklanka mleka

      1 łyżka oliwy

      szczypta soli

      Nadzienie:

      Połowa kostki sera edamskiego

      Salami

      30 dkg pieczarek (bez ogonków)

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      połowa puszki kukurydzy

      Przygotowanie:

      Masło stopić i odstawić do wystygnięcia. Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier wymieszać i odstawić, aż zacznie rosnąć.

      Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę, masło i drożdże. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć np. ręcznikiem.

      W tym czasie cebulę i czosnek zeszklić, dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć razem. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami (oregano, pieprz ziołowy, czerwona papryka itp.). Ser zetrzeć na grubych oczkach.

      Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na kształt okręgu. Na środku ułożyć farsz, zlepić w kształt pieroga.

      Piec w temp. 180-200oC ok.20 min.

      Podawać z sosem czosnkowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 13:49

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa