Wpisy

  • wtorek, 07 stycznia 2014
    • Miękkie pierniki bożonarodzeniowe

      O tak! Istnieją takie pierniki, które od razu po upieczeniu są miękkie! Niestety nie zapisałam źródła tego przepisu. Polecam, bo warto spróbować :)

      Składniki:

      250 g ugotowanych ziemniaków

      250 g płynnego miodu

      150 g cukru

      125 g masła

      450 g mąki

      1,5 czubatej łyżki przyprawy do piernika

      1,5 czubatej łyżki kakao

      1 łyżeczka sody

      1 jajko

      Przygotowanie:

      Ugotowane ziemniaki rozgnieść (muszą być jeszcze gorące).

      Miód podgrzać, dodać cukier i mieszać, żeby nie wytworzył się karmel. Gdy cukier się rozpuści dodać masło i mieszać, aż do połaczenia się składników. Następnie włożyć ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia.

      Masę wylać do misy, dodać przesianą mąkę z przyprawą, kakao i sodą, jajko. Wymieszać.

      CIasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Ciasteczka piec na papierze do pieczenia w temp. 1600C ok. 10-15 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Miękkie pierniki bożonarodzeniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 stycznia 2014 11:51
    • Przekąski z ciasta francuskiego

      Pyszna przekąska, którą można modyfikować wg własnych upodobań. Polecam! :)

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego

      1 serek śmietankowy (typu Almette - uzyłam 1/2 serka Giorno z Tesco)

      2-3 łyzeczki chrzanu

      kilka pomidorków koktajlowych

      szynka/ łosoś (użyłam szynki parmeńskiej)

      kilka oliwek

      koperek do ozdoby

      Przygotowanie:

      Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Na srodku każdego z nich ułożyć połówkę pomidorka. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 180oC do zrumienienia (ok.15-20 min.).

      W tym czasie serek wymieszać z chrzanem. Na upieczone ciasto nałożyć 1 łyzeczkę sosu i pozostałe składniki.

      Smacznego!:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 stycznia 2014 11:38
  • niedziela, 05 stycznia 2014
    • Krem serowo-porowy z grzankami

      Mój ulubiony krem. Podaję ilość składników na wieeelki garnek tej zupy (wystarczyło na kolację dla 8 osób, dwa obiady dla 6 osób i jeszcze kilka porcji do zamrożenia :)).

      SKładniki na rosół:

      1 korpus

      1 kość ze schabu

      Ponadto:

      4 pory

      ok. 15 serków topionych

      Przygotowanie:

      Przygotować wywar z mięsa i zielonych części pora. W tym czasie pozostałe części pora pokroić w półplasterki. Wywar odcedzić i dodać do niego pokrojony por. Gotować, aż do miękkości, po czym odlać 1 litr zupy i w nim zmiksować ok. 10 serków. Dodać do zupy i zamieszać, gotować chwilkę i ocenić, czy dodać wiecej serków. Zmiksować blenderem.

      Krem jest najlepszy na drugi i trzeci dzień.

      Do kremu dodałam w sumie 16 serków, wydawało mi się, że jest ich za mało, jednak zupa z dnia na dzień jest bardziej gęsta. Po ugotowaniu dzielę ją na mniejsze garnki i wtedy miksuję blenderem. Przyprawiam ją ostatecznie przed samym podaniem. Najlepiej smakuje z domowymi grzankami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 stycznia 2014 11:03
    • Pasta z makreli

      Smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam! Samo zdrowie :)

      Składniki:

      1 makrela wędzona

      1 ogórek konserwowy

      2 jajka

      1/2 cebuli

      1 łyzeczka musztardy

      1 łyżeczka majonezu

      Przygotowanie:

      Makrelę obrać i podzielić na mniejsze części. Jajka ugotować na twardo, razem z pozostałymi składnikami pokroić w drobną kostkę i wymieszać z musztardą i majonezem. Przyprawić ew.pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 stycznia 2014 10:49
  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Pieczeń z szynki wieprzowej

      Lubię takie pieczenie: nie są pracochłonne, a można wykorzystać je jako danie obiadowe
      lub na zimno do chleba.

      Mięso umyć, osuszyć. Nakłuć ostrym nożem na całej długości. Natrzeć solą, pieprzem, dodałam również odrobinę przyprawy do grilla. Ułożyć na folii spożywczej i obsypać kilkoma liśćmi laurowymi, pokrojoną cebulą oraz 3 ząbkami czosnku. Zawinać i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

      Na drugi dzień oczyścić z cebuli, liści, czosnku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200-220oC 1 godzinę na każde 1 kg mięsa. Sprawdzając od czasu do czasu czy nie dolać wody. W czasie pieczenia polewać mięso wywarem. Przed pokrojeniem mięso powinno odpocząć po wyciągnięciu z piekarnika ok. 10 min. wtedy będzie soczyste.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:12
    • Mini drożdżówki z jabłkiem, cynamonem i kruszonką

      Zapach ciasta drożdżowego i cynamonu - chyba nie ma nic bardziej kuszącego :)

      Składniki na ok. 25 sztuk

      Zaczyn:

      1/4 kostki drożdży (2-3 g)

      1 płaska łyżka cukru

      1 łyżka mąki

      1/2 szklanki mleka

      Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, cukier oraz mąkę. Odstawić do wyrośnięcia.

      Pozostałe składniki:

      250 g mąki tortowej

      szczypta soli

      2 żółtka

      50 g stopionego masła

      80 g cukru

      Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz wyrośniety zaczyn. Wyrobić ciasto, tak aby było gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

      Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować część ciasta, podzielić na kwadraty. Nakładać łyżką prażone jabłka, posypać cynamonem. Układać na papierze do pieczenia. Można posypać kruszonką przygotowaną z 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła.

      Piec w temp. 170oC do zrumienienia (u mnie ok. 20 min.).

      Przed podaniem polać polewą przygotowaną z cukru pudru rozpuszczonego w gorącej wodzie.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:02

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa