Wpisy

  • wtorek, 11 marca 2014
  • wtorek, 07 stycznia 2014
    • Miękkie pierniki bożonarodzeniowe

      O tak! Istnieją takie pierniki, które od razu po upieczeniu są miękkie! Niestety nie zapisałam źródła tego przepisu. Polecam, bo warto spróbować :)

      Składniki:

      250 g ugotowanych ziemniaków

      250 g płynnego miodu

      150 g cukru

      125 g masła

      450 g mąki

      1,5 czubatej łyżki przyprawy do piernika

      1,5 czubatej łyżki kakao

      1 łyżeczka sody

      1 jajko

      Przygotowanie:

      Ugotowane ziemniaki rozgnieść (muszą być jeszcze gorące).

      Miód podgrzać, dodać cukier i mieszać, żeby nie wytworzył się karmel. Gdy cukier się rozpuści dodać masło i mieszać, aż do połaczenia się składników. Następnie włożyć ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia.

      Masę wylać do misy, dodać przesianą mąkę z przyprawą, kakao i sodą, jajko. Wymieszać.

      CIasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Ciasteczka piec na papierze do pieczenia w temp. 1600C ok. 10-15 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 stycznia 2014 11:51
    • Przekąski z ciasta francuskiego

      Pyszna przekąska, którą można modyfikować wg własnych upodobań. Polecam! :)

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego

      1 serek śmietankowy (typu Almette - uzyłam 1/2 serka Giorno z Tesco)

      2-3 łyzeczki chrzanu

      kilka pomidorków koktajlowych

      szynka/ łosoś (użyłam szynki parmeńskiej)

      kilka oliwek

      koperek do ozdoby

      Przygotowanie:

      Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Na srodku każdego z nich ułożyć połówkę pomidorka. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 180oC do zrumienienia (ok.15-20 min.).

      W tym czasie serek wymieszać z chrzanem. Na upieczone ciasto nałożyć 1 łyzeczkę sosu i pozostałe składniki.

      Smacznego!:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 stycznia 2014 11:38
  • niedziela, 05 stycznia 2014
    • Krem serowo-porowy z grzankami

      Mój ulubiony krem. Podaję ilość składników na wieeelki garnek tej zupy (wystarczyło na kolację dla 8 osób, dwa obiady dla 6 osób i jeszcze kilka porcji do zamrożenia :)).

      SKładniki na rosół:

      1 korpus

      1 kość ze schabu

      Ponadto:

      4 pory

      ok. 15 serków topionych

      Przygotowanie:

      Przygotować wywar z mięsa i zielonych części pora. W tym czasie pozostałe części pora pokroić w półplasterki. Wywar odcedzić i dodać do niego pokrojony por. Gotować, aż do miękkości, po czym odlać 1 litr zupy i w nim zmiksować ok. 10 serków. Dodać do zupy i zamieszać, gotować chwilkę i ocenić, czy dodać wiecej serków. Zmiksować blenderem.

      Krem jest najlepszy na drugi i trzeci dzień.

      Do kremu dodałam w sumie 16 serków, wydawało mi się, że jest ich za mało, jednak zupa z dnia na dzień jest bardziej gęsta. Po ugotowaniu dzielę ją na mniejsze garnki i wtedy miksuję blenderem. Przyprawiam ją ostatecznie przed samym podaniem. Najlepiej smakuje z domowymi grzankami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      trawinska88
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 stycznia 2014 11:03

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa