Wpis

wtorek, 07 stycznia 2014

Miękkie pierniki bożonarodzeniowe

O tak! Istnieją takie pierniki, które od razu po upieczeniu są miękkie! Niestety nie zapisałam źródła tego przepisu. Polecam, bo warto spróbować :)

Składniki:

250 g ugotowanych ziemniaków

250 g płynnego miodu

150 g cukru

125 g masła

450 g mąki

1,5 czubatej łyżki przyprawy do piernika

1,5 czubatej łyżki kakao

1 łyżeczka sody

1 jajko

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgnieść (muszą być jeszcze gorące).

Miód podgrzać, dodać cukier i mieszać, żeby nie wytworzył się karmel. Gdy cukier się rozpuści dodać masło i mieszać, aż do połaczenia się składników. Następnie włożyć ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia.

Masę wylać do misy, dodać przesianą mąkę z przyprawą, kakao i sodą, jajko. Wymieszać.

CIasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Ciasteczka piec na papierze do pieczenia w temp. 1600C ok. 10-15 min.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
wtorek, 07 stycznia 2014 11:51

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość stare przepisy napisał(a) z *.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2017/10/13 21:25:36:

    Niedługo święta, przepis przyda się jak nic

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa