Wpis

niedziela, 05 stycznia 2014

Krem serowo-porowy z grzankami

Mój ulubiony krem. Podaję ilość składników na wieeelki garnek tej zupy (wystarczyło na kolację dla 8 osób, dwa obiady dla 6 osób i jeszcze kilka porcji do zamrożenia :)).

SKładniki na rosół:

1 korpus

1 kość ze schabu

Ponadto:

4 pory

ok. 15 serków topionych

Przygotowanie:

Przygotować wywar z mięsa i zielonych części pora. W tym czasie pozostałe części pora pokroić w półplasterki. Wywar odcedzić i dodać do niego pokrojony por. Gotować, aż do miękkości, po czym odlać 1 litr zupy i w nim zmiksować ok. 10 serków. Dodać do zupy i zamieszać, gotować chwilkę i ocenić, czy dodać wiecej serków. Zmiksować blenderem.

Krem jest najlepszy na drugi i trzeci dzień.

Do kremu dodałam w sumie 16 serków, wydawało mi się, że jest ich za mało, jednak zupa z dnia na dzień jest bardziej gęsta. Po ugotowaniu dzielę ją na mniejsze garnki i wtedy miksuję blenderem. Przyprawiam ją ostatecznie przed samym podaniem. Najlepiej smakuje z domowymi grzankami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
niedziela, 05 stycznia 2014 11:03

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa