Wpis

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pieczeń z szynki wieprzowej

Lubię takie pieczenie: nie są pracochłonne, a można wykorzystać je jako danie obiadowe
lub na zimno do chleba.

Mięso umyć, osuszyć. Nakłuć ostrym nożem na całej długości. Natrzeć solą, pieprzem, dodałam również odrobinę przyprawy do grilla. Ułożyć na folii spożywczej i obsypać kilkoma liśćmi laurowymi, pokrojoną cebulą oraz 3 ząbkami czosnku. Zawinać i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień oczyścić z cebuli, liści, czosnku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200-220oC 1 godzinę na każde 1 kg mięsa. Sprawdzając od czasu do czasu czy nie dolać wody. W czasie pieczenia polewać mięso wywarem. Przed pokrojeniem mięso powinno odpocząć po wyciągnięciu z piekarnika ok. 10 min. wtedy będzie soczyste.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:12

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa