Wpis

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Mini drożdżówki z jabłkiem, cynamonem i kruszonką

Zapach ciasta drożdżowego i cynamonu - chyba nie ma nic bardziej kuszącego :)

Składniki na ok. 25 sztuk

Zaczyn:

1/4 kostki drożdży (2-3 g)

1 płaska łyżka cukru

1 łyżka mąki

1/2 szklanki mleka

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, cukier oraz mąkę. Odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałe składniki:

250 g mąki tortowej

szczypta soli

2 żółtka

50 g stopionego masła

80 g cukru

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz wyrośniety zaczyn. Wyrobić ciasto, tak aby było gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować część ciasta, podzielić na kwadraty. Nakładać łyżką prażone jabłka, posypać cynamonem. Układać na papierze do pieczenia. Można posypać kruszonką przygotowaną z 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła.

Piec w temp. 170oC do zrumienienia (u mnie ok. 20 min.).

Przed podaniem polać polewą przygotowaną z cukru pudru rozpuszczonego w gorącej wodzie.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:02

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa