Wpis

niedziela, 24 marca 2013

Francuska zupa cebulowa

Oto efekt pytania się eM: Co byś zjadł? No i muszę przyznać, że trafił idealnie z takim pomysłem na obiad.

A, że niedawno ogladałam program, w którym Michel Moran gotował francuską zupę cebulową, to miałam pierwowzór.

Zdjęcie nie jest najlepszej jakości, ale tej zupki naprawdę trzeba spróbować ;)

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego

1 kg cebuli

100 ml białego wytrawnego wina

1/2 kostki masła

przyprawy: sól, pieprz, maga

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, masło stopić i dodać na patelnię cebulę. Smażyłam ok.20 min. - tak, aby nie zmieniła koloru na złoty, tylko pozostała miękka i lekko szklista. Dolać wina i smażyć tak długo, aż wino wyparuje. Dodać do gorącego bulionu i gotować jeszcze razem ok. 15 min.

W tym czasie usmażyć na maśle grzanki z serem. Grzanki posypałam jeszcze pieprzem, ponieważ lubimy pikantne potrawy:).

Zupa jest pożywna, smaczna i na pewno jeszcze nie jeden raz zagości na naszym stole.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
niedziela, 24 marca 2013 15:15

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa