Wpis

czwartek, 28 marca 2013

Drożdżowa harmonijka z cynamonem i cukrem

 

Składniki na zaczyn:

1/2 szklanki mleka

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

1/2 kostki drożdży

W ciepłym (nie gorącym) mleku wymieszać cukier, mąkę i drożdże - odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałe składniki:

1/2 kg mąki

1/3 szklanki cukru

2 jajka

1/2 szklanki oleju

szczypta soli

Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać zaczyn i wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 15-20 min.

Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na szerokość ok. 5-6 cm o grubości 0,5-1 cm. Posypać cukrem i cynamonem, po czym pociąć na 4-5 cm kawałki. Pocięte ciasto układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na kształt harmonijki. Każdą nastepną doklejać do poprzedniej. Przed pieczeniem jeszcze raz posypać cynamonem i cukrem.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 185oC do uzyskania złocistego koloru. (u mnie ok. 15-20 min.)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
czwartek, 28 marca 2013 18:41

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/29 17:01:36:

    uwielbiam drożdżowe wypieki i cynamon - idealne połączenie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa