Wpis

niedziela, 24 czerwca 2012

Kruche ciasto z kremem budyniowym a'la kremówka

 

 

Składniki na kruche ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

1 kostka margaryny

1/2 szklanki gęstej śmietany

Składniki na krem:

3/4 l mleka 3,2%

5 dkg masła

1 szklanka cukru

duże opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 duże jajka

budyń waniliowy

Przygotowanie:

Składniki na ciasto razem zagnieść z przesianą mąką. Podzielić na 2 równe części i schłodzić w lodówce. Po 30 min. wyłożyć na natłuszczoną formę i posypaną mąką. Piec w temp. 200oC ok. 20 min. - aż do uzyskania złocistego koloru. W tej samej formie upiec drugą część ciasta.

Uwaga ciasto jest bardzo kruche!

1/2 l mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka zmiksować jajka, budyń, mąki. Wlać na wrzące mleko i ugotować jak budyń.

Jeszcze gorący krem wyłożyć na upieczony placek. Ostrożnie przykryć drugim. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smak odbiega od prawdziwych wadowickich kremówek, krem nie jest tak tłusty, ale ciasto jest za to smaczne i lekkie.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
niedziela, 24 czerwca 2012 11:13

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa