Wpis

niedziela, 24 czerwca 2012

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki:

500 g mąki tortowej

2 jajka

100 g masła

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

Zaczyn:

50 g drożdży

1 szklanka mleka

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać, pokruszyć w nim drożdże i dodać mąkę z cukrem. Wymieszać i odstawić.

W tym czasie stopić i schłodzić masło, mąkę przesiać, jajka ubić z cukrem. Wszystko razem połączyć i dodać wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrosnięcia. Przykryć ściereczką.

W tym czasie jabłka pokroić w półplasterki.

Formę natłuścić i posypać mąką. Po ok. 30 min. ciasto wyłożyć na formę i wbijać w nie jabłka. Piec w temp. 170oC ok. 35-40 min.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
niedziela, 24 czerwca 2012 11:21

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa