Wpis

niedziela, 22 kwietnia 2012

Ciasto z karmelem i kremem z karpatki

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki m±ki tortowej

1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

Krem:

1 opakowanie kremu do karpatki

400 ml masy karmelowej

1 kostka masła

Przygotowanie:

Jajka dobrze ubić, w czasie ubijania dodawać cukier. M±kę przesiać i dodać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 masy wyłożyć na blasze, wyrównać. Do pozostałej masy przesiać kakao i wymieszać. Wylać wzorkiem na jasne ciasto.

Piec w temp. 170oC do suchego patyczka. Po upieczeniu rzucić biszkopt na ziemię (uwaga na podłoże!) i włożyć do wył±czonego piekarnika na ok. 15 min.

Krem z karpatki przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Masę karmelow± zmiksować z 1/2 kostki masła.

Wystudzony biszkopt podzielić na 2 czę¶ci. Na spód wyłożyć krem z karpatki, na wierzch - karmel.

Posypać startymi orzechami i gorzk± czekolad±.

Ciasto jak dla mnie trochę za słodkie. Kolejnym razem na pewno dodam dżem wi¶niowy z wódk± przed kremem z karpatki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
trawinska88
Czas publikacji:
niedziela, 22 kwietnia 2012 12:32

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny

Liczniki Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa